A nélkülözhetetlen flavonoidok

A flavonoidok az élelmiszereknek nem tápanyagkomponensei, azaz nem jelentenek tápértéket. Növényi eredetű élelmiszerekben fordulnak elő: zöldségfélékben, gyümölcsökben, gabonafélékben, szárazhüvelyesekben, olajos magvakban, gyógy- és fűszernövényekben.
 

A vegyületcsoport neve a latin "flavus"- sárga szóból származik, amely arra utal, hogy sok flavonoidnak és flavonoidtartalmú növénynek intenzív, leginkább sárga színe van, éppen ezért a vegyületeket korábban természetes festékként is felhasználták. A fenolos szerkezetű, oxigéntartalmú flavonoidok másodlagos anyagcseretermékek, amelyeket az élőlények életük megkönnyítésére, meghosszabbítására állítanak elő. 

A növényeknek a másodlagos anyagcseretermékek előállításával különleges céljuk van. A flavonoidokat feltételezhetően antioxidáns tulajdonságuk miatt saját szervezetük védelmére termelik. Kutatások igazolták, hogy a flavonoidok védik a növényeket a rövidhullámú fénysugarakkal szemben. Bizonyos flavonoidok kifejezett baktérium-, gomba- vagy rovarellenes hatásukkal járulnak hozzá a növények védelméhez. Bizonyítást nyert továbbá, hogy egyes flavonoidok szabályozzák a növények növekedését.

🍃A növényekben elforduló anyagokat két nagy csoportra bonthatjuk előfordulásuk és funkciójuk szerint.
- Az elsődleges anyagcseretermékek (szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, zsírok, olajok) minden növényben előfordulnak, és a növények alapvető életfunkcióihoz szükségesek.
- Ezzel szemben a másodlagos anyagcseretermékek mint a flavonoidok, alkaloidok, terpenoidok, stb., előfordulása sokkal specifikusabb és limitáltabb. Ezeket az anyagokat nagyon különböző, de a mi szempontunkból többnyire nagyon alacsony koncentrációban állítják elő a növények.

🍃Miért állítanak elő a növények másodlagos anyagcseretermékeket? Egyrészt, hogy megvédjék a magukat a különböző stresszhatásoktól, amilyen például a csapadékhiány, fertőzések, túl magas hőmérséklet. Sok növény a keserű ízű anyagaikkal és mérgező hatású vegyületeikkel biztosítja saját túlélését és veszi el az állatok étvágyát. Másik cél a szaporodásukat, elterjedésüket szolgálja, azáltal, hogy odacsalogatják a beporzást végző rovarokat.

A flavonoidok a természetben igen elterjedt vegyületek, napjainkban közel 6000 természetes eredetű flavonoid ismert. Különböző növények szirmából, leveléből, szárából, gyökeréből, terméséből, farészéből és kérgéből is kinyertek már flavonoidokat. 

Ezen vegyületek közé sorolhatók a virágok és gyümölcsök színét adó antocianin-típusú vegyületek is. Széles körű vizsgálatokkal igazolták, hogy mikroorganizmusokban és algákban nem fordulnak elő flavonoidok, ugyanakkor moszatokból, páfrányokból mutattak már ki ebbe a csoportba tartozó anyagokat. A nyitvatermők flavonoidjai szerkezetileg átmentet képeznek a páfrányokban és a zárvatermőkben előforduló flavonoidok között. A zárvatermő növények különösen gazdagok flavonoidokban. 

🍃 A három leggyakrabban előforduló flavonoid (kempferol, kvercetin, miricetin) a zárvatermők közel 75%-ban megtalálható. 


A cukormolekulát is tartalmazó, úgynevezett flavonoidglikozidok közül az első helyen a rutin áll, amelyet a vizsgált növények felében ki tudtak mutatni. Napjainkban számos kutatócsoport foglalkozik világszerte flavonoidok természetes forrásokból történő kinyerésével (izolálásával), valamint a flavonoidok különböző szintetikus és félszintetikus származékainak előállításával.

🍃 Mi az a félszintetikus? A félszintetikus eljárások során a természetes eredetű kiindulási molekulát laboratóriumi körülmények közt módosítják.

🍃 Milyen hatásokkal rendelkeznek a flavonoidok az emberi szervezetre? Sokáig azt hitték, hogy a flavonoidok teljesen hatástalan anyagok. A vegyületek biológiai jelentőségét magyar kutatók, Rusznyák István és Szent-Györgyi Albert ismerték fel először, akik a flavonoidoknak vitaminhatást tulajdonítottak. 

A kutatások kezdetén egy korábban ismeretlen szerkezetű anyagot kerestek, amelyről feltételezték, hogy az érfalak áteresztőképességét (permeabilitását) csökkenti, ezért P-vitaminnak nevezték el. Szent-Györgyi ugyanis úgy vélte, hogy ha a szervezetben P-vitamin hiány alakul ki, akkor a hajszálerek permeabilitiása jelentősen megnő, ami vérzéses tünetekkel jár. Így tehát kutatni kezdték ezt az ismeretlen vegyületet a citromban és hamarosan sikerült 2 gramm sárga kristályos anyagot kinyerni (75 liter citromléből). Az anyag szerkezetének tanulmányozásával jöttek rá arra, hogy nem egy vegyületről, hanem két ismert flavonoid keverékéről van szó.

🍃 A flavonoidok egészségre gyakorolt hatásai:
- Erős az antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk, hiszen molekuláris szinten szólhatnak bele az enzimrendszerek működésébe. A szabadgyökfogó tulajdonságát a sejtmembrán felépítésben résztvevő többszörösen telítetlen zsírsavakat segítik. Így ügyelnek a sejtmembrán épségére. Ezek az erős antioxidáns flavonoidok a legtöbb növényi táplálékban megtalálhatók. Megfigyelések igazolják, hogy azokon a helyeken ahol sok és rendszeres a napi C-vitamin és flavonoid tartalmú táplálék fogyasztása, ritkább a koszorúér megbetegedés. (pl. francia paradoxon, ahol nagy a vörösbor és saláta fogyasztás.)
- Kitűnő hatással vannak az immunrendszerre, jelentősen erősíthető az segítségükkel.
- Legfontosabb élettani hatásuk mégis az érfalakra és a szívműködésre gyakorolt pozitívumokban merülnek ki. Meggátolják azokat a folyamatokat, amelyek a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért tehetőek felelőssé. Hatásukra javul a keringés és a szívizom vérellátása is.
- Vannak olyan flavonoidok is, amelyek a májsejtek újraképződését támogatják meg, tipikusan ilyen a máriatövis kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők.
- Ezeken kívül még, kedvezően befolyásolják a csontszövet kalciumtartalmának időbeni változását. (csontritkulás elleni hatóanyag)

 🍃 Vitaminok-e a flavonoidok? Bár Szent-Györgyi Albert a P-vitamin után kutatott, amikor flavonoidokra lelt, a flavonoidokról később bebizonyosodott, hogy nincs vitamin funkciójuk, nem képesek vitaminhiányos állapotok gyógyítására. Bár a flavonoidok és a C-vitamin közt van szingergista (egymás biológiai hatását segítő) hatás, mivel a flavonoidok antioxidáns hatásuk révén megakadályozzák a C-vitamin túlságosan gyors oxidációját, a flavonoidok önmagukban nem tekinthetők vitaminoknak. 

🍃 Miért van szükségünk flavonoidokra? Az egészségesünk megőrzése érdekében A flavonoidok változatos biológiai aktivitással rendelkező sokféle szerkezetű vegyületek. A flavonoidok közül sok vegyületnek igazolták már a biológiai aktivitását. Közös tulajdonságuk az antioxidáns hatás, de számos flavonoid rendelkezik egyéb hatással is. Van köztük gyulladásgátló, szorongásoldó, nyugtató, epetermelést serkentő, májvédő, görcsoldó vagy éppen koleszterinszint csökkentő hatású anyag is.

🍃 Az emberi szervezet nem képes flavonoidokat előállítani, ugyanakkor az egészségünk megőrzéséhez szükséges mennyiségű és minőségű flavonoidokhoz a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, zöldségek, gyümölcsök elfogyasztásával hozzájutunk. Tehát a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással biztosíthatjuk szerveztünk flavonoid szükségletét!

🍃 Vannak-e olyan állapotok, betegségek, amikor indokolt lehet a specifikus flavonoid bevitel? A visszérbetegség és aranyér esetén a hajszálerek áteresztőképességének és törékenységének a mérséklésére flavonoid (pl. rutin, diozmin, heszperidin) tartalmú készítményeket belsőleg és külsőleg egyaránt lehet alkalmazni. A máriatövis májvédő hatóanyagai a flavonoidok egy különleges szerkezetű és hatású csoportját alkotják. A házilag készített máriatövis tea azonban nem rendelkezik májvédő hatással, mivel a termés hatóanyagai vízben nem oldódnak. A különféle okokból kialakult májkárosodás kezelésére csak a megfelelően előállított, standardizált kivonatot tartalmazó gyári készítmények alkalmazhatók. Kifejezetten flavonoidokat tartalmazó készítmények más betegség kezelésére kellő tudományos bizonyítékok hiányában nem ajánlhatók.

🍃 Használjuk ki a flavonoidok előnyös hatását! A mindennapjaink során használt gyógynövények, teakeverékek számos különféle hatású flavonoidot tartalmaznak, amelyek kedvező hatásaikkal hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez és a betegségek kezeléséhez. Például a kamilla, a golgotavirág és a macskagyökér nyugtató hatásában is szerepet játszanak különböző flavonoidok. Továbbá újabb kutatások feltételezik, hogy az orbáncfű depresszióellenes hatásának kialakításában is részt vesznek a növényben nagy mennyiségben előforduló flavonoidok. A keserű narancsban található keserű ízű flavonoidok étvágyfokozó hatással rendelkeznek. Az édesgyökér és a kamilla egyes flavonoidjai simaizom-görcsoldó hatásúak. A borsosmenta epetermelést fokozó hatásához a növény flavonoid tartalomanyagai is hozzájárulnak.

🍃 Ahhoz, hogy fiatal és energikus testünk legyen, a legjobb, ha a flavonoidban gazdag táplálékokat választjuk. Ezek az elemek tápanyagokban és jótékony tulajdonságokban gazdag növényi pigmentek, és elsősorban természetes antioxidánsokat tartalmaznak, mely, komponens képes ellensúlyozni az öregedési folyamatot és a szabad gyökök hatását .

Flavonoidokban gazdag táplálékok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy legjobb, ha természetes formában visszük be szervezetünkbe a flavonoidokat. A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása napi rendszerességgel, több részletbe elosztva jótékony hatással van az egészségünkre. 


Az értékes mikrotápanyagokat, flavonoidokat tartalmazó alapanyagok gondoskodnak az egészség megőrzéséről, annak megújításáról, valamint az immunvédelemről.

- Bogyós gyümölcsök nem csak rendkívül ízletesek, hanem egészségesek is. Rendkívül magas flavonoid tartalommal rendelkeznek, és így a szabadgyökök megkötésére kiválóan alkalmasak. Gyümölcseink között fokozott mennyiségben tartalmazza az értékes anyagot a ribiszke, a kökény, az áfonya, a meggy, valamint a kékszőlő héja.
- Spenót: A flavonoidokban leggazdagabb élelmiszer között minden bizonnyal a spenótot is megtaláljuk. Bár nem mindenki szereti ezt a zöldséget, de tudnni kell, hogy igazi gyógyír a szervezet számára . Valójában sok rostot, vasat és K-vitamint tartalmaz. Kiváló szövetségesünk a spenót a bőr és a szervezet öregedésének ellensúlyozására , valamint a bélrendszer ritmusának szabályozására.
- Saláta, káposzta és brokkoli: A saláta, a káposzta és a brokkoli a természetben előforduló flavonoidokban és antioxidánsokban leggazdagabb zöldségek közé tartoznak. Ez az élelmiszer-hármas a növényi pigmentek valódi forrása , amely nélkülözhetetlen a szervezet számára és lassítja az öregedést. Ezenkívül a káposzta és a brokkoli számos recept alapanyaga, beleértve a leveseket és a húsleveseket is, és igazi csodaszer a szervezet egészségére.
- Hagyma: A vöröshagyma flavonoidokban is rendkívül gazdag táplálék, de különösen a lilahagyma az a fajta, amelyik a legtöbbet tartalmazza.
- A hajdina is azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek másoknál nagyobb koncentrációban tartalmaznak flavonoidokat. Ha szeretné kihasználni ennek az élelmiszernek az előnyeit, vásárolhat vagy készíthet hajdina alapú kenyeret és tésztát. A flavonoidok hatásának köszönhetően nemcsak az öregedés ellen tud védekezni, hanem egészséges, tápláló és sokkal kevesebb kalóriatartalmú terméket fogyaszthat, mint a fehér lisztből készült élelmiszerek fogyasztásakor.
- Étcsokoládé: Kevesen tudják, hogy az étcsokoládé is egészséges, ám nagyon fontos, hogy minimum 70% csokoládétartalommal rendelkezzen a választott fajta, hiszen ellenkező esetben a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását.
- Gyógynövények: A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint pl. a kamilla, a golgotavirág és a macskagyökér nyugtató hatásában is szerepet játszanak különböző flavonoidok. Továbbá újabb kutatások feltételezik, hogy az orbáncfű depresszióellenes hatásának kialakításában is részt vesznek a növényben nagy mennyiségben előforduló flavonoidok. A keserű narancsban található keserű ízű flavonoidok étvágyfokozó hatással rendelkeznek. Az édesgyökér és a kamilla egyes flavonoidjai simaizom-görcsoldó hatásúak. A borsosmenta epetermelést fokozó hatásához a növény flavonoid tartalomanyagai is hozzájárulnak.

Italok, amelyek nagy százalékban tartalmaznak flavonoidokat


- Zöld tea: A zöld tea a 10 flavonoidban leggazdagabb élelmiszer közé tartozik. A zöld teát nem csak antioxidáns, hanem energetizáló és zsírégető hatása miatt is. A rák elleni küzdelem hatékony fegyvere lehet, és persze flavonoidjai is kiemelt szereppel bírnak. Valójában segít ellensúlyozni a szabad gyökök hatását és az öregedést. Mértékkkel ajánlott a fogyasztása!
- Vörösbor: Egy pohár vörösbor naponta számos előnnyel jár, beleértve az antioxidáns hatást és javíthatja a keringést. A vörösbor esetében is szabályozni kell a mennyiséget!

🍃  Gyógyítják-e a rákot a flavonoidok? A növényeknek, növényi hatóanyagoknak gyakran több pozitív hatást tulajdonítanak, mint amivel azok ténylegesen rendelkeznek, ez fordult elő a flavonoidokkal is. A különféle klinikai vizsgálatok összesítésével készített értékelések alapján az egészséges étrend részeként elfogyasztott flavonoidok csökkenthetik bizonyos daganat típusok előfordulását, azonban ezt a hatást nem lehet általánosítani mindenfajta tumoros elváltozásra. 

Továbbá sok vizsgálat során merült fel a kutatókban az a kérdés, hogy az egészséges életmódot folytató emberek esetén a daganatok előfordulásának mérséklődéséhez milyen mértékben járulnak hozzá az elfogyasztott flavonoidok. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.