A vegyületcsoport neve a latin "flavus"- sárga szóból származik, amely arra utal, hogy sok flavonoidnak és flavonoidtartalmú növénynek intenzív, leginkább sárga színe van, éppen ezért a vegyületeket korábban természetes festékként is felhasználták. A fenolos szerkezetű, oxigéntartalmú flavonoidok másodlagos anyagcseretermékek, amelyeket az élőlények életük megkönnyítésére, meghosszabbítására állítanak elő.
🍃A növényekben elforduló anyagokat két nagy csoportra bonthatjuk előfordulásuk és funkciójuk szerint.
- Az elsődleges anyagcseretermékek (szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, zsírok, olajok) minden növényben előfordulnak, és a növények alapvető életfunkcióihoz szükségesek.
- Ezzel szemben a másodlagos anyagcseretermékek mint a flavonoidok, alkaloidok, terpenoidok, stb., előfordulása sokkal specifikusabb és limitáltabb. Ezeket az anyagokat nagyon különböző, de a mi szempontunkból többnyire nagyon alacsony koncentrációban állítják elő a növények.
🍃Miért állítanak elő a növények másodlagos anyagcseretermékeket? Egyrészt, hogy megvédjék a magukat a különböző stresszhatásoktól, amilyen például a csapadékhiány, fertőzések, túl magas hőmérséklet. Sok növény a keserű ízű anyagaikkal és mérgező hatású vegyületeikkel biztosítja saját túlélését és veszi el az állatok étvágyát. Másik cél a szaporodásukat, elterjedésüket szolgálja, azáltal, hogy odacsalogatják a beporzást végző rovarokat.
A flavonoidok a természetben igen elterjedt vegyületek, napjainkban közel 6000 természetes eredetű flavonoid ismert. Különböző növények szirmából, leveléből, szárából, gyökeréből, terméséből, farészéből és kérgéből is kinyertek már flavonoidokat.
🍃 Mi az a félszintetikus? A félszintetikus eljárások során a természetes eredetű kiindulási molekulát laboratóriumi körülmények közt módosítják.
🍃 Milyen hatásokkal rendelkeznek a flavonoidok az emberi szervezetre? Sokáig azt hitték, hogy a flavonoidok teljesen hatástalan anyagok. A vegyületek biológiai jelentőségét magyar kutatók, Rusznyák István és Szent-Györgyi Albert ismerték fel először, akik a flavonoidoknak vitaminhatást tulajdonítottak.
A kutatások kezdetén egy korábban ismeretlen szerkezetű anyagot kerestek, amelyről feltételezték, hogy az érfalak áteresztőképességét (permeabilitását) csökkenti, ezért P-vitaminnak nevezték el. Szent-Györgyi ugyanis úgy vélte, hogy ha a szervezetben P-vitamin hiány alakul ki, akkor a hajszálerek permeabilitiása jelentősen megnő, ami vérzéses tünetekkel jár. Így tehát kutatni kezdték ezt az ismeretlen vegyületet a citromban és hamarosan sikerült 2 gramm sárga kristályos anyagot kinyerni (75 liter citromléből). Az anyag szerkezetének tanulmányozásával jöttek rá arra, hogy nem egy vegyületről, hanem két ismert flavonoid keverékéről van szó.🍃 A flavonoidok egészségre gyakorolt hatásai:
- Erős az antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk, hiszen molekuláris szinten szólhatnak bele az enzimrendszerek működésébe. A szabadgyökfogó tulajdonságát a sejtmembrán felépítésben résztvevő többszörösen telítetlen zsírsavakat segítik. Így ügyelnek a sejtmembrán épségére. Ezek az erős antioxidáns flavonoidok a legtöbb növényi táplálékban megtalálhatók. Megfigyelések igazolják, hogy azokon a helyeken ahol sok és rendszeres a napi C-vitamin és flavonoid tartalmú táplálék fogyasztása, ritkább a koszorúér megbetegedés. (pl. francia paradoxon, ahol nagy a vörösbor és saláta fogyasztás.)
- Kitűnő hatással vannak az immunrendszerre, jelentősen erősíthető az segítségükkel.
- Legfontosabb élettani hatásuk mégis az érfalakra és a szívműködésre gyakorolt pozitívumokban merülnek ki. Meggátolják azokat a folyamatokat, amelyek a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért tehetőek felelőssé. Hatásukra javul a keringés és a szívizom vérellátása is.
- Vannak olyan flavonoidok is, amelyek a májsejtek újraképződését támogatják meg, tipikusan ilyen a máriatövis kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők.
- Ezeken kívül még, kedvezően befolyásolják a csontszövet kalciumtartalmának időbeni változását. (csontritkulás elleni hatóanyag)
🍃 Vitaminok-e a flavonoidok? Bár Szent-Györgyi Albert a P-vitamin után kutatott, amikor flavonoidokra lelt, a flavonoidokról később bebizonyosodott, hogy nincs vitamin funkciójuk, nem képesek vitaminhiányos állapotok gyógyítására. Bár a flavonoidok és a C-vitamin közt van szingergista (egymás biológiai hatását segítő) hatás, mivel a flavonoidok antioxidáns hatásuk révén megakadályozzák a C-vitamin túlságosan gyors oxidációját, a flavonoidok önmagukban nem tekinthetők vitaminoknak.
🍃 Miért van szükségünk flavonoidokra? Az egészségesünk megőrzése érdekében A flavonoidok változatos biológiai aktivitással rendelkező sokféle szerkezetű vegyületek. A flavonoidok közül sok vegyületnek igazolták már a biológiai aktivitását. Közös tulajdonságuk az antioxidáns hatás, de számos flavonoid rendelkezik egyéb hatással is. Van köztük gyulladásgátló, szorongásoldó, nyugtató, epetermelést serkentő, májvédő, görcsoldó vagy éppen koleszterinszint csökkentő hatású anyag is.
🍃 Az emberi szervezet nem képes flavonoidokat előállítani, ugyanakkor az egészségünk megőrzéséhez szükséges mennyiségű és minőségű flavonoidokhoz a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, zöldségek, gyümölcsök elfogyasztásával hozzájutunk. Tehát a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással biztosíthatjuk szerveztünk flavonoid szükségletét!🍃 Vannak-e olyan állapotok, betegségek, amikor indokolt lehet a specifikus flavonoid bevitel? A visszérbetegség és aranyér esetén a hajszálerek áteresztőképességének és törékenységének a mérséklésére flavonoid (pl. rutin, diozmin, heszperidin) tartalmú készítményeket belsőleg és külsőleg egyaránt lehet alkalmazni. A máriatövis májvédő hatóanyagai a flavonoidok egy különleges szerkezetű és hatású csoportját alkotják. A házilag készített máriatövis tea azonban nem rendelkezik májvédő hatással, mivel a termés hatóanyagai vízben nem oldódnak. A különféle okokból kialakult májkárosodás kezelésére csak a megfelelően előállított, standardizált kivonatot tartalmazó gyári készítmények alkalmazhatók. Kifejezetten flavonoidokat tartalmazó készítmények más betegség kezelésére kellő tudományos bizonyítékok hiányában nem ajánlhatók.
🍃 Használjuk ki a flavonoidok előnyös hatását! A mindennapjaink során használt gyógynövények, teakeverékek számos különféle hatású flavonoidot tartalmaznak, amelyek kedvező hatásaikkal hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez és a betegségek kezeléséhez. Például a kamilla, a golgotavirág és a macskagyökér nyugtató hatásában is szerepet játszanak különböző flavonoidok. Továbbá újabb kutatások feltételezik, hogy az orbáncfű depresszióellenes hatásának kialakításában is részt vesznek a növényben nagy mennyiségben előforduló flavonoidok. A keserű narancsban található keserű ízű flavonoidok étvágyfokozó hatással rendelkeznek. Az édesgyökér és a kamilla egyes flavonoidjai simaizom-görcsoldó hatásúak. A borsosmenta epetermelést fokozó hatásához a növény flavonoid tartalomanyagai is hozzájárulnak.- Saláta, káposzta és brokkoli: A saláta, a káposzta és a brokkoli a természetben előforduló flavonoidokban és antioxidánsokban leggazdagabb zöldségek közé tartoznak. Ez az élelmiszer-hármas a növényi pigmentek valódi forrása , amely nélkülözhetetlen a szervezet számára és lassítja az öregedést. Ezenkívül a káposzta és a brokkoli számos recept alapanyaga, beleértve a leveseket és a húsleveseket is, és igazi csodaszer a szervezet egészségére.
- Hagyma: A vöröshagyma flavonoidokban is rendkívül gazdag táplálék, de különösen a lilahagyma az a fajta, amelyik a legtöbbet tartalmazza.
- A hajdina is azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek másoknál nagyobb koncentrációban tartalmaznak flavonoidokat. Ha szeretné kihasználni ennek az élelmiszernek az előnyeit, vásárolhat vagy készíthet hajdina alapú kenyeret és tésztát. A flavonoidok hatásának köszönhetően nemcsak az öregedés ellen tud védekezni, hanem egészséges, tápláló és sokkal kevesebb kalóriatartalmú terméket fogyaszthat, mint a fehér lisztből készült élelmiszerek fogyasztásakor.
- Vörösbor: Egy pohár vörösbor naponta számos előnnyel jár, beleértve az antioxidáns hatást és javíthatja a keringést. A vörösbor esetében is szabályozni kell a mennyiséget!
🍃 Gyógyítják-e a rákot a flavonoidok? A növényeknek, növényi hatóanyagoknak gyakran több pozitív hatást tulajdonítanak, mint amivel azok ténylegesen rendelkeznek, ez fordult elő a flavonoidokkal is. A különféle klinikai vizsgálatok összesítésével készített értékelések alapján az egészséges étrend részeként elfogyasztott flavonoidok csökkenthetik bizonyos daganat típusok előfordulását, azonban ezt a hatást nem lehet általánosítani mindenfajta tumoros elváltozásra.
Továbbá sok vizsgálat során merült fel a kutatókban az a kérdés, hogy az egészséges életmódot folytató emberek esetén a daganatok előfordulásának mérséklődéséhez milyen mértékben járulnak hozzá az elfogyasztott flavonoidok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.