Miért fogyasszunk narancs színű gyümölcsöt és zöldséget? A narancssárga
ételek legfőbb előnye a béta-karotin, az A-vitamin előfutára. A
béta-karotin egy jól ismert karotinoid, amely sárgarépát és az őszi
kedvenc, a sütőtök narancssárga árnyalatát adja.
Az A-vitamin valóban fontos az immunrendszerünk számára, valamint a szem, a látás, a bőr és a nyálkahártya egészsége szempontjából. Egy másik karotinoid az alfa-karotin, amely a béta-karotinhoz hasonlóan vitaminokká alakul testünkben. Mindkét vegyület fontos az immunfunkció szempontjából, emellett fenntartja a sejtek integritását és aktiválja a rákot metabolizáló enzimeket. Tanulmányok azt mutatják, hogy a karotinoidok a tüdő és egyes emlőrákok kockázatának csökkenésével járnak.
Tény: ha sok sárgarépát vagy más, magas béta-karotin tartalmú ételt fogyaszt, sárgára változtathatja bőrét. Ez általában a tenyéren és a talpon jelenik meg, és nem veszélyes - ez általában akkor fordul elő, ha sok sárgarépát vagy hasonló ételeket fogyasztunk koncentrált formában.
Batáta (édesburgonya): Az batátáról tudni lehet már, hogy egészséges, alacsony a glikémiás terhelése, sok benne a béta karotin, az A-vitamin elő anyaga, és nagyon finom is. Az édesburgonya tartalmazza a legtöbb béta karotint a zöldségek és gyümölcsök között. A szénhidrátot olyan formában tartalmaz, ami nem vált ki gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását. Az emésztőrendszer fertőzése esetén való fogyasztása jótékony hatással van, és segít a gyógyulásban.
Egy kisebb édesburgonya (100-150 g) bőrével együtt, 4-6 gramm rostot tartalmaz, ami nem teszi a legmagasabb rostforrássá a növényvilágban, de ennek ellenére is jó hatással van az emésztésre és egy jó részét fedezi az ajánlott rostbevitelnek is. Béta-karotin tartalmának köszönhetően bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők. A Harvard School of Public Health Department of Nutrition egy tanulmánya szerint a fiatalabb férfiak esetében a béta karotin védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. Egy japán tanulmány pedig kimutatta, hogy a béta-karotin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Minden, ami béta karotin nagyszerű a szemnek! Szemészek állítása szerint, az A-vitamin hiánya a foto receptorok külső szegmense romlik, ami károsítja a normális látást. Az édesburgonya magas antioxidáns szintje mellett a C és E-vitamin is kedves a szemnek és megakadályozza a degeneratív károsodást. A növényi alapú vas, ami az édesburgonyában is található, potenciálisan növeli a termékenységet a Harvard Medical School szerint. Az A-vitamin és a béta karotin szintén fontos az egészséges hormon háztartás biztosításában, a terhesség és szoptatás alatt. Megszelídíti a gyulladást. Az édesburgonya a magas káliumtartalmú növények közé tartozik, 500 mg káliumot tartalmaz egy közepes méretű édesburgonya. Az édesburgonya egy jó kolin forrás. A kolin egy mikro tápanyag, ami a B-vitamin családba tartozik. A kolin könnyen elérhető tojásból és húsból, növényi forrást már nehezebb találni, de az édesburgonyára ebben is lehet számtani. A kolin segíti az alvást, az izommozgást, a tanulási és memória zavarokat csökkenti többek között, de a krónikus gyulladások leküzdésében is fontos szerepe van.
Narancs: Alacsony a kalóriatartalma (130 gramm mindössze 62 kalória) és gyakorlatilag zsírmentes, ugyanakkor a narancs nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat, utóbbiak közül főként tiamint és folsavat, egy átlagos méretű gyümölcs fedezi az ajánlott C-vitamin bevitel jelentős részét. A C-vitamin hatékony antioxidáns, megköti a rák és gyulladásos folyamatok –többek között az asztma, az oszteoartritisz, a reumatoid artritisz és a fogínygyulladás– kialakulásával közvetlenül kapcsolatba hozható szabad gyököket, lassítja a bőr öregedését, erősíti az immunrendszert. Segítségével elkerülhetők a megfázás, a nátha és egyéb szezonális fertőzések, ezen kívül elősegíti a vas feszívódását és a vörösvérsejtek szaporodását, így hozzájárul a vérszegénység kezeléséhez.A narancs elősegíti a kötőszövetek kollagén termelését, erősíti a fogakat, a csontokat, a porcokat és az ízületeket, valamint javítja az érfalak állagát, ezáltal hozzájárul az egészséges vérkeringéshez. Szintén a narancs csontvédő és izomerősítő (pl. szívizom) hatásához járul hozzá kalciumtartalma, míg a benne található nagyobb mennyiségű kálium szabályozza a vérnyomást, fontos szerepet kap a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. A narancs antocianinjai –főként a vörös narancsok bővelkednek benne− szintén csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat, a terpének gátolják a vastag- és végbélrák kialakulását. A narancs héjában fellelhető, és a narancsolaj fő alkotóelemének számító terpén, a limonén, daganatellenes hatását főként a mellrákkal szemben fejti ki. Jelentős mennyiségű növényi rostot, elsősorban pektint tartalmaz, ennek köszönhetően támogatja a cukrok, zsírok és fehérjék felszívódását, mérsékli az érrendszeri betegségeket előidéző magas koleszterinszintet, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Rendszeres fogyasztása ennek köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a diabétesz és az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, megtisztítja a vastagbelet a többek között rákot is okozó mérgektől. Mivel kezeli a székrekedést, helyreállítja a helyes bélmozgást és anyagcserét, a narancs a fogyókúrázók súlyvesztéséhez is hozzájárul. Vércukor szabályozó képességének köszönhetően, orvosi ajánlásra, cukorbetegek is fogyaszthatják. Polifenolokban is gazdag, ezek közül különösen hasznosak a limonoidok, amelyek a mell-, gyomor-, bőr és vastagbélrák kezelésében tehetnek jó szolgálatot. B-vitaminjai serkentik az emésztési folyamatokat, megszüntetik az étvágytalanságot, míg flavonoidjai, különösen a lutein és a béta-karotinok fokozzák a szervezet természetes védekezőképességét, óvják a bőr egészségét, segítenek megelőzni a gyulladásokat, a gombás- és bakteriális fertőzéseket, illetve a rákos elváltozásokat. A narancs a szem egészségének fenntartásában is közreműködik, antioxidáns összetevője, a béta-kriptoxantin, kifejezetten hatásos a tüdőrák ellen, valamint enyhíti a reumás tüneteket. A narancslé elpusztítja a gyomorfekély és a gyomorrák megjelenésével közvetlenül kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktériumot, ahogyan a vesekövet is segít megelőzni. Legfontosabb flavonoidja a héj belső, fehér felében található heszperidin, ami nagyszerű vérnyomás-, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő. A narancs jótékonyan hat az idegekre, oldja a stresszt és a depressziót, javítja a hangulatot, lassítja a szellemi hanyatlást, segíthet az Alzheimer-kór elkerülésében.
Nektarin: A nektarin sárga húsa gazdag bioflavonoidokban, különösen karotinoidokban. Ezek az antioxidánsok megvédik a szervezetet a rákkal és más betegségekkel szemben, mivel csökkentik a sejtek károsodását, amit a szervezet oxigénégetése okoz. A nektarinban lévő antioxidánsok, mint például az A-, C-vitamin és a béta-karotin megakadályozzák a rák kialakulását. A nektarinban található vitaminok béta-karotint tartalmaznak, amely az A-vitamin termelésében játszik fontos szerepet. Az A-vitamin hiány abnormális csontfejlődéshez, termékenységi problémákhoz és olykor halálhoz vezethet.
A béta-karotin megvédi a szervezetet a pigment-elváltozástól, így a szemek egészségesek maradnak. Az A-vitamin építi fel és teszi egészségessé a bőrt, fogakat, csontokat, szöveteket és a nyálkahártyát. Nagy mennyiségű káliumot és rostot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges szív fenntartásához. Egy közepes nektarin körülbelül 285 mg káliumot tartalmaz. A kálium segít a vérnyomás szabályozásában, mivel kiegyenlíti a nátrium hatásait. Az idősek és a vesebajjak küzdőknek azonban káros lehet a magas káliumtartalmú étrend, ők tehát kerüljék. A nektarin egy alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amely kiváló azoknak, akik fogyni szeretnének. 100 grammonként csak 44 kalóriát tartalmaz, viszont nincs benne telített zsírsav. A nektarinban lévő rostokkal legyőzhető az éhség és szabályozható a testsúly.
Sárgabarack: A sárgabarackot egyre inkább nem csak az egészség, de a szépség megóvására, fenntartására is előszeretettel használják. A gyümölcsök többségére, így a sárgabarackra is jellemző a nagyon csekély energiaérték, így mindenféle bűntudat nélkül is bátran ehetünk belőle annyit, amennyi csak jól esik. Kiemelkedően magas benne az A-, C-, B1-, B2-, B17-vitamin. Magas A- és C-vitamin-tartalma miatt (10 mg) két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Hasznos niacin- és folsav-forrás.
Emellett még béta-karotint, káliumot, kalciumot, foszfort és ként is tartalmaz. A sárgabarackkal megerősíthetjük immunrendszerünket, betegségeket előzhetünk meg és még bőrünket is széppé varázsolhatjuk. Fontos szerepet tölt be a szövetek és a csontok újjáépítésében. Nagy szerepet játszik a különféle vírusok és baktériumok fertőzéseinek a leküzdésében, semlegesítésében. A sárgabarack aszalt formában segít a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kialakulását is meggátolja. Kén tartalma jótékony hatással van a bőrünkre, mert simává és fiatalossá alakítja. Nagyon erős antioxidáns hatása van, ami meggátolja a rákos sejtek kialakulását, illetve segít meggyógyítani, ha már kialakult.
Sárgadinnye: Aki a sárgadinnyét szereti és rendszeresen fogyasztja, az nagyon jót tesz szervezetével, ugyanis gazdag ásványianyag-forrás: karotint, foszfort, vasat és nátriumot tartalmaz. A sárgadinnye rengeteg béta-karotint tartalmaz (konkrétan többet, mint a sárga- és őszibarack, a grapefruit, a narancs vagy a mandarin), mely ezeknek a gyümölcsöknek a jellegzetes színét adja, szervezetünkbe kerülve pedig A-vitaminná alakul át, mely a jó látás megőrzésében, immunrendszerünk megerősítésében, és vörösvérsejtjeink egészséges termelődésében is segítségünkre van. De igen nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint is. Magas rosttartalmának köszönhetően a sárgadinnye hatékony segítséget nyújt az emésztési folyamatok normalizálásában. Nem csak a bél-, de a gyomorproblémákat is orvosolja. A sárgadinnye képes ugyanis fedezni napi C-vitamin-szükségletünket. A C-vitamin nem csupán a megfázás egyik legkiválóbb ellenszere, de antioxidáns hatása is jól ismert, emellett a szervezet kollagéntermelését is fokozza, mely révén segít a csontok, az izmok, az inak és a vérerek egészségnek megőrzésében. A vízben oldódó B9-vitamin ( folsav) szintén fontos szerepet tölt be, többek közt a terhesség korai szakaszában, ugyanis az embrió gerincének lezárása ennek hiányában nem megy végbe a megfelelő módon. A B9-vitamin továbbá a vörös- és fehérvérsejtek képződéséhez és a bélrendszer egészségéhez is elengedhetetlen. Egyes kutatások szerint az időskori emlékezetromlás megállításában is segít, illetve a rák bizonyos fajtáinak kialakulását is hátráltatja, bár ez utóbbi hatása egyelőre erősen kétséges.Akár önálló étkezésként is kiváló. Ha egy kis sajttal, túróval fogyasztod, isteni és szuperegészséges lakomát csaphatsz belőle.
Sárgarépa: Az egész évben beszerezhető sárgarépa a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
Papaya: A papaya legfontosabb fehérjebontó enzime a papain, mely, hozzájárul az aminosavak felszabadításához. Javítja az emésztést, megtisztítja a bélfalakat és az élő szöveteket az elhalt anyagoktól, valamint a túl sok nyálkától. Képes elpusztítani a bélférgeket is, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Tápanyagokban gazdag, kiváló A-és E-vitamin, magnézium-, kálium-, vas-, kalciumforrás.
Aszalt papaya: Egyes feltételezések szerint, a papaya rendszeres fogyasztása csökkenti a légúti panaszokat, dohányzók esetében pedig mérsékli a tüdőtágulat (emphysema) kialakulásának kockázatát. Rosttartalma hozzájárul a vér cukor-és koleszterin szintjének csökkenéséhez, teltségérzetet biztosít, valamint fokozza a méreganyagok bélből történő kiürülését. Gyorsítja a bélműködést, valamint vérhas megelőzésére, krónikus bélhurut és hasnyálmirigy gyulladás esetén is alkalmazható. Fogyasztásának szerepe van látásunk egészségének megőrzésében is. A benne található lutein, zeaxanthin és béta-karotin a szem egészségét támogatják. Utóbbi összetevője véd a farkasvakság kialakulása ellen. Mivel koncentráltan tartalmazzák összetevőiket, és energiatartalmuk is magasabb, mint a friss gyümölcsöknek, fogyni vágyók és cukorbetegek számára mindenképpen ajánlott az energia-/szénhidráttartalom figyelembe vétele. Fogyaszthatjuk magában nassolnivalóként, belekeverhetjük reggeli müzlinkbe, joghurtba. Felhasználhatjuk továbbá sütemények, mártások készítéséhez, húsételek töltelékeként, salátákba keverve.
Sütőtök: A sütőtök rendkívül gazdag tápanyagokban, csordultig tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ennek ellenére igen alacsony a kalóriatartalma. Természetesen a sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak. A sütőtök gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.