FITOKEMIKÁLIÁK
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az elfogyasztott étel befolyásolja nemcsak az egészséget, hanem a testszagokat és ízünket is. Egy biokémikus kijelentette, hogy "az vagy, amit megeszel” kijelentés igaz. A táplálkozás hatással van a testszagodra és az ízedre. Ha sok kávét és sört iszol, nedveid keserűek lesznek". És azt tanácsolta, hogy a jobb illat és a jobb ízű nedvek titka a sok víz, a sok gyümölcs fogyasztás. :)
Vannak olyan táplálékok, amelyek kiemelkednek a többiek közül, mivel gazdagok fitokemikáliákban. A fitokemikáliák olyan növényi vegyi anyagok, amelyek egyedülállóak a növényi ételekben, például zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben. Kimutatták, hogy ezek a fitokémiai anyagok stimulálják az immunrendszert, lassítják a rákos sejtek növekedési sebességét és megakadályozzák a rákhoz vezető DNS károsodást. Tehát hogyan együnk több fitokemikáliát? A főleg növényi ételekből álló étrend, színek szerinti kiválasztás az első lépés.
Színes táplálékok a szivárvány színeiben, az egészség védelmében.
Fontos kiemelni, hogy egyetlen étel vagy fitokémiai anyag önmagában sem védhet meg minket a betegségektől és a ráktól. Ehelyett a megfelelő étrend, amely bőséges választékot kínál a színek skálájából biztosítja a legjobb védelmet. A legegészségesebbek a zöldségek és a gyümölcsök. Miért ne fogyaszthatnánk ilyen zöldségeket és gyümölcsöket, ha ennyire egészségesek?
A zöldségek és gyümölcsök az évszakokhoz képest többé-kevésbé elérhetőek, ezért nagyon jó a szezonális termékekre összpontosítani, így az év folyamán változatos étrendet tudunk összeállítani.
Sárga táplálékok: A sárga zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaznak (amelyek segítik a szervezetet a C-vitamin felhasználásában). C-vitamin, ásványi anyag és más fitonutriens tartalmának köszönhetően a betegségek kialakulását is megakadályozhatják. A lutein, a xeaxanthin és a karotinoid felelősek a gyümölcsök és zöldségek élénk sárga színéért és egyben erős antioxidánsok, és ismert, hogy megvédik a szemünket a káros UVB sugaraktól.
Narancs színű táplálékok: Miért fogyasszunk narancs színű gyümölcsöt és zöldséget? A narancssárga ételek legfőbb előnye a béta-karotin, az A-vitamin előfutára. A béta-karotin egy jól ismert karotinoid, amely sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye narancssárga árnyalatát adja.
Zöld táplálékok: Miért fontosak a zöld színű zöldségek és gyümölcsök? Nagyszerű A- és C-vitamin, kálium és folát források. Ezenkívül olyan fitonutriensekkel vannak tele, amelyek segíthetnek a betegségek megelőzésében. A zöld táplálék erősítheti immunrendszert, csökkentheti a rák és a cukorbetegség kockázatát, és hozzájárulhat a csonttömeg felépítéséhez.
Kék és lila táplálékok: Milyen előnyökkel jár a kék és lila színű zöldség és gyümölcs fogyasztása? A kék és a lila zöldség és gyümölcs antocianinokat tartalmaz, egy fitonutriént, amely csökkentheti a gyulladást. Az USDA szerint a lila (más néven vörös káposzta) 6-8-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a zöld káposzta. A katchinok és a népszerű resveratrol a lila és a mélykék gyümölcsökben és zöldségekben, például szilvában és padlizsánban található flavonoidok.
Piros táplálékok: Likopin – a vörös antioxidáns. A likopin egy vörös színű karotin, ami pl. a paradicsom (Solanum lycopersicum) színanyaga – nevét innen kapta –, de sok más bogyós gyümölcs színét is ez adja (például csipkebogyó, görögdinnye). A likopin atékony antioxidáns. Az antioxidánsok hozzájárulnak szervezetben zajló káros oxidációs folyamatok, ezáltal az öregedési folyamatok gátlásához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.