A KOLLAGÉNT NEM LEHET PÓTOLNI a szervezetünkben, legfeljebb a kollagén építő aminosavakat tudjuk így bevinni, amelyek serkentik és elősegítik a kollagéntermelést!
Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy együnk/igyunk kollagént, hiszen általa ragyogóbb, üdébb lesz a bőrünk és a ráncokat is csökkenti.
Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Az biztos, hogy nagy üzlet, hiszen vágóhídi mellékterméket adnak el jó áron!
Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Az biztos, hogy nagy üzlet, hiszen vágóhídi mellékterméket adnak el jó áron!
A kollagént az emberi fogyasztásra már alkalmatlan vágóhídi hulladékból készítik. (bőr, pikkelyek, csont, porc, erek és egyéb maradék) Ráadásul a nehézfémek és a méreganyagok az állatok csontjaiban gyűlnek össze. Az állati csontokból és kötőszövetekből készült étrend-kiegészítők tartalmazhatják ezeket a nehézfémeket és toxinokat. De miért is kéne vágóhídi bőr, csont, porcmaradékot enni? Mert jó üzlet! …és az embereket könnyen be lehet csapni!
Nézzük a tényeket! A valóság az, hogy semmilyen kutatás nem bizonyítja, hogy a megevett kollagén beépülne a bőrbe, vagy porcokba! A kollagénnal végzett kutatások csak annyit igazoltak, hogy a vérben megemelkedett a kollagénből származó aminosavak mennyisége. Ennyi. Ez körülbelül annyit jelent, mintha megeszünk egy sütit és ideiglenesen megemelkedik a vércukrunk. Ezt vagy hasznosítjuk, vagy kiürítjük.
Kutatások: Tisztított kollagénből készített, C-vitaminnal dúsított, gyógyászati tisztaságú zselatinnal (vagyis nem a boltban kapható kollagén porral), végzett kutatás annyit bizonyított, hogy a kivonat elfogyasztása után egy órával - intenzív mozgást, (sportolás) követően – növekedett a vérben keringő glicin, prolin, hidroxi-prolin és a hidroxi-lizin aminosavak mennyisége. Ennyi. Se több, se kevesebb. Hol van itt a porcépítés és a többi bizonyíték? A vizsgálatról részletesen itt olvashatunk.
Tehát, ezeket az aminosavakat részben a szervezetünk maga is képes előállítani (nem is kell bevinni), másrészt nagyon sok ételünk tartamazza.
A pubmed.gov tudományos adatbázisában több mint 900 publikáció említi kifejezetten a kollagén port, de egy sem a porcokkal, vagy az ízületekkel kapcsolatban. (Végig néztem.) Vagyis elfogadott, tudományos kutatás a porcépítő, ízületvédő hatásáról nem készült, amit ezekről olvasuk a kollagén gyártók leírásaiban, az inkább csak elmondásokon alapuló egyéni vélemény és reklám.
Tudományos bizonyíték a megevett kollagén
porcépítő és bőrszépítő hatásáról egyszerűen nincs.
Ezeken kívül található itt még néhány ezer kutatási eredmény, "collagen" címszó alatt, de nincs semmi olyan konkrétum, amiről a kollagén forgalmazói beszélnek (lehet keresgélni, akit érdekel).
Vannak olyan publikációk, amelyek azt az eredményt hozták ki, hogy embereknél -a kollagén hatására- csökkent az ízületei fájdalom. Ezzel csak az a probléma, hogy a kollagénnek NINCS fájdalomcsillapító hatása.
A vizsgálatban magának a porcszövetnek a javulását, változását nem tudták kimutatni, csak az alanyok elmondása szerinti fájdalomérzés csökkent. A hit csodákra is képes!
Mi is lenne a konkrét bizonyíték? Nagyon egyszerű- ha van egy röntgen, vagy MRI felvétel egy lekopott ízületről és a kollagén fogyasztása után készülne egy újabb a kép, ami igazolja a porcszövet visszaépülését, az már bizonyíték lenne. Ilyen azonban nem létezik. Mert ha egy porc elkopott, azt már visszaépíteni nem lehet. (Ízületvédőket lehet fogyasztani, ami az ízületeket "olajozza, vagy keni". )
A KOLLAGÉN TERMELÉSÉHEZ FONTOS A C-VITAMIN!
A kollagéntermelés folyamata közben a C-vitamin jelenti az antioxidánst, amely elősegíti a fibroblaszt képződését és szabályozza a kollagénszintézist. Jelentős a kollagén- és az elasztinszintézis folyamatában, aminek köszönhetően a bőr fiatalosan néz ki.
A kollagénképződés során a kulcsfontosságú pillanat a prokollagén képződése után történik. Keresztül kell mennie a hidroxiláció folyamatán, ezután történik a következő lépés – a glikolizáció, amely során a kollagén egyfajta funkcionális szerkezetet kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.