Piros táplálékok

Likopin - a vörös antioxidáns. A likopin egy vörös színű karotin, ami pl. a paradicsom (Solanum lycopersicum) színanyaga – nevét innen kapta –, de sok más bogyós gyümölcs színét is ez adja (például csipkebogyó, görögdinnye). A  likopin atékony antioxidáns. Az antioxidánsok hozzájárulnak szervezetben zajló káros oxidációs folyamatok, ezáltal az öregedési folyamatok gátlásához.

A likopin a kétezres években került reflektorfénybe, amikor számos kutatást végeztek az addig jelentéktelennek hitt vegyülettel.  Ekkoriban derült fény számos, a növényi élelmiszerekben nem tápanyagként szereplő összetevő antioxidáns különös emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A legelső kutatások bebizonyították hogy a likopin képes megakadályozni az úgynevezett „rossz” (vagyis az LDL) koleszterin oxidációját. Ez röviden azt jelenti, hogy képes megelőzni az érelmeszesedést. Hasonló vizsgálatot több kutatócsoport végzett és mind arra jutottak, hogy a vér alacsony likopin szintje kedvez, meg magas szint gátolja a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezt követően a látást javító hatása derült ki. Kanadai kutatók bebizonyították, hogy csökkenti a szürke hályog kockázatát, elsősorban azzal, hogy védik a szemlencsét a szabad gyökök okozta károsodástól. Mindez ugyan kézenfekvőnek tűnhet, hiszen "testvére" a béta-kariton régóta köztudottan segíti a szem egészségét. Ahogy a legtöbb antioxidáns a likopin is anti-aging hatással bír, azaz a bőr és s szervek öregedését gátolja a szabadgyökök ellensúlyozásával. Egyesek szerint nagy mennyiségben véd a legégés és a bőrrák ellen is. Az érrendszert és a szemet védő hatása tehát elismert, ma azonban két új területen is kezdik felfedezni a likopin egészséges hatását. Egyrészről egyre több tudós szerint az inzulinfüggő folyamatokban is pozitív szerepet játszik. Feltételezik, hogy bevitele javítja az inzulin hasznosulását is, fékezve a glükózintoleranciát. Magyarán a cukorbetegség ellen is hatásos lehet. A legújabb kutatások alapján pedig kijelenthető, hogy a mellrák egyik leghatásosabb megelőzője lehet. Mivel állatkísérletekben és epidemiológiai tanulmányokban vizsgálva arra jutottak, hogy a likopin a mellráksejtek (MCF-7) növekedését gátolja.

Elterjedt nézet, hogy a likopint a paradicsommal kötik össze. Valójában rengeteg növényben termelődik, de tény hogy a paradicsomban igen nagy mennyiségben van jelen, bár így is csak a toplista harmadik helyére szorul.
-1: A likopiont legnagyobb koncentrációban az amúgy is superfoodnak tekintett guava gyümölcs tartalmazza 5204μg/100g mennyiségben. Ez a Dél-Amerikában honos gyümölcs hazánkban szinte alig kapható.
-2: Közvetlenül a guava után az általunk is népszerű görögdinnye található 4532μg-al.
-3: A harmadik helyen pedig a paradicsom áll 3041μg-al.  


Alma:
Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel. Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma - az orvost távol tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz.

 Egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint folytatható.


Áfonya:
Erről a gyümölcsről rengeteg jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj, hogy nincsen minden kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle. A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom.  Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. 

Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása. Természetesen a legjobb nyersen, turmixnak, gyümölcssaláta részeként, vagy sütemények mutatós díszítéseként. Az ínyencek savanykás aromája miatt szívesen használják mártásnak, szósznak, lekvárnak vadhúsok, sültek, rántott sajt mellé. Szörp, dzsem is készül belőle télire, különlegesség az áfonyalikőr és a bor is. Fagyasztva és aszalva is tartósítható, ilyen formában a kereskedelemben is kapható. Bioboltokban áfonyalé, sőt, ma már kapszulás kivonat is beszerezhető. A vörös áfonya kivonata koncentráltan tartalmazza a gyümölcs jótékony egészségvédő hatóanyagait.

Eper: A friss epernek nincs párja! Az íze kellemes, édes és frissítő, az illata semmivel össze nem hasonlítható, ráadásul ebben a gyümölcsben olyan tápanyagok találhatóak, melyek rendkívül egészségessé teszik. Az epret évezredek óta ismerjük és fogyasztjuk, de csak az elmúlt évtizedekben sikerült tudományos módszerekkel is bizonyítani, hogy mennyire egészséges. Nagy mennyiségben található benne például C-vitamin, mangán, réz, kálium jód és folát, magas rosttartalma pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez.

Rosttartalma hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez, illetve bizonyos daganatos betegségek rizikójának csökkentéséhez. Bár nagyszerű forrása a C-vitaminnak, kedvező hatásait nem (vagyis nemcsak) ennek köszönheti, hanem a benne található sokféle antioxidánsnak, flavonoidnak, tanninnak és egyéb fitonutriensnek. Ezek a tápanyagok segítik az immunrendszerünk megfelelő működését, és gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a rendszeres eperfogyasztás védheti a sejtjeinket a károsodásoktól, és jelentős mértékben csökkentheti súlyos krónikus betegségek kialakulásának veszélyét is. Kismamáknak is érdemes gyakran epret enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját. Bár az eperről nem elsősorban a szívvédő hatások jutnak eszünkbe, ez a gyümölcs valójában nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szívünk és az ereink sokáig egészségesek maradjanak. Az eperben található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megelőzik, hogy a vérerek falán ún. plakkok alakuljanak ki (vagyis biztosítják, hogy a véráramlás megfelelő maradjon). Az alacsony kalóriatartalmú és szinte teljesen zsírszegény epret azok is bátran fogyaszthatják, akiknek magas a vérnyomása. A gyümölcs ugyanis a vérnyomást is segít szabályozni, többek között a benne lévő káliumnak, magnéziumnak és C-vitaminnak köszönhetően. A legújabb kutatások szerint pedig a rendszeres eperfogyasztás – főleg, ha desszertként, nagyobb étkezések után tálalják fel – a vércukorszintünkre is jó hatással van, és a hirtelen emelkedéseket-csökkenéseket is megakadályozza. Mivel az eper erős antioxidáns és hatásos gyulladáscsökkentő tápanyagok találhatóak benne, ezért a szakemberek szerint azoknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, akik a kognitív hanyatlás ellen kívánják felvenni a harcot. Állatkísérletek során pedig az is kiderült, hogy az eper különösen jó hatással van azokra az agyi területekre, melyek a memóriáért, illetve az információk felidézéséért, előhívásáért felelősek.

Gránátalma:
A gránátalma az utóbbi években tapasztalható diadalmenetét rendkívül pozitív élettani hatásainak köszönheti. Alkalmazási területei a szív-érrendszeri megbetegedések kezelésétől a változáskori panaszokon, a magas vérnyomáson, az érelmeszesedésen, a krónikus gyulladásokon át a rákig terjed. A gránátalma gyógyító hatóanyagai a gyümölcs ehető magjaiban rejlenek. Egy termésben kb. 400 piros mag található, amelyeket húsos, lédús, piros színű burok vesz körül. Ez a burok nem csak jó ízű, de az említett pozitív hatásokért felelős anyagok gazdag forrása. 

Utóbbiak közül a legfontosabbak: aminosavak, ásványi anyagok (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas), vitaminok (B1, B2, C) és rengeteg ún. szekunder növényi hatóanyag. Ezek közül is főképp polifenolok és fitoösztrogének, amelyekben a gránátalma gazdagabb minden más gyümölcsnél. Egyúttal ezeknek a hatóanyagcsoportoknak köszönhető a legjelentősebb gyógyító hatás. A fitoösztrogének között találjuk az izoflavonokat, amelyek a szójababban is megtalálhatók, továbbá az ösztront és az ösztradiolt, amelyek teljesen azonosak az emberi szervezet által termelt nemi hormonokkal. Mindössze fél gránátalma ugyanolyan hatású lehet, mint egynapi dózis hormonpótló tabletta – de utóbbi mellékhatásai nélkül. A fitoösztrogének csodálatos tulajdonsága, hogy egyfelől ösztrogénszerű a hatásuk, ami által enyhítik a változáskori tüneteket, másfelől antiösztrogén hatással is rendelkeznek, ami révén megvédenek az emlőráktól és fékezik a zsírsejtek saját ösztrogéntermelését. Ez utóbbi hatás főképp a túlsúlyos férfiak számára örvendetes, hiszen őket elkeseríti, amikor látják, hogy a hízás következtében emlőik nőies formákat ameöltenek. Azonban ettől függetlenül is elmondható, hogy a gránátalma hatóanyagai általában véve is nagyon pozitív hatást gyakorolnak a férfiak szervezetére. Például javítják a vérkeringést és védő hatásúak a prosztatarákkal szemben. A gránátalma polifenoljai közül megemlítendők a fenokarbolsavak (pl. az ellagsav, galluszsav, a kávésav és a klorogénsav), a flavonoidok (katechin, kvercetin, rutin, kaempferol és luteolin), valamint különféle antociánok, amelyek a magok sötétpiros színét adják. Az antociánok közül megemlítendő a delfinidin, amely a vörös áfonyában is megtalálható. A polifenolok mind erős antioxidáns hatású anyagok. Külön kiemelendő közülük az ellagsav, amely prof. Béliveau, és dr. Gingras kanadai rákkutatók szerint egyfelől a rákkeltő anyagok termelődését, másfelől a daganatok vérellátását biztosító erek képződését (angiogenezis) gátolja. A gránátalma polifenoljai csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Noha a tudomány mai állása szerint nem áll kellő mennyiségű adat rendelkezésünkre ahhoz, hogy a gránátalma rákos betegekre gyakorolt hatásáról végleges, összefoglaló értékelést adjunk, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy ezzel a gyümölccsel sokat tehetünk a betegség megelőzéséért, továbbá hatékonyan kiegészíthetjük vele az orvosi kezeléseket. Laboratóriumi kísérletekben a gránátalma kivonata gátolta a prosztatarákos sejtek növekedését és osztódását, majd programozott sejthalált (apoptózis) eredményezett a ráksejtekben. A népi gyógyászat a gránátalmával kapcsolatban pozitív eredményekről számol be hasmenés, tüdőgyulladás, torokgyulladás, fogínygyulladás és húgyúti gyulladások kezelésében. Azonban a gránátalma jelentős gyulladáscsökkentő hatásait tekintve minden betegség esetén ajánlható. Ide sorolhatók a krónikus gyulladásos betegségek, mint a reumatoid ízületi gyulladás, a zsíranyagcsere zavarai, a szív-érrendszeri betegségek, a szürke hályog és az időskori sárgafoltelfajulás (macula degeneratio), végül a degeneratív idegrendszeri betegségek, mint pl. az Alzheimer-kór. A kutatók szerint a gránátalma gyulladáscsökkentő hatásai nem csupán a gyümölcs polifenoljainak antioxidáns hatásaival magyarázhatók, hanem azzal is, hogy egyúttal a sejteken belül felszaporodik a glutathion nevű anyag, amely testünkben termelődő legerősebb hatású antioxidáns. A gránátalma magjaiból értékes olajat nyernek, amely külső és belső alkalmazásra egyaránt alkalmas. 70 százalékban egy ritka, többszörösen telítetlen omega-5 zsírsavat, az ún. punicinsavat tartalmaz. A magolaj hatása belsőleg alkalmazva a gránátalmalé, illetve a gránátalma-kivonat hatásához hasonlítható. Nőkön alkalmazva klinikai tesztekben megfigyelhető volt, hogy a magolaj többheti szedésével jelentősen enyhültek a menopauza jellegzetes tünetei, panaszai: pl. a hőhullámok, a hangulatingadozás, az idegesség és a bőrszárazság. A fiatalabb, hormonális problémákkal küzdő nőkre is jótékony hatással vannak a gránátalma hatóanyagai. Külsőleg alkalmazva a gránátalma-magolaj első osztályú arcápoló szer, amely kiválóan alkalmas az erősen igénybe vett és az öregedő bőr kezelésére és ápolására.


Görögdinnye:
A görögdinnye tele van hasznos anyagokkal. Sok benne a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint. Jót tesz a vesének A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját. Mivel víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, így megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen.  Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat. 

Mivel sok benne a kálium és a magnézium, hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez a szívnek is jót tesz. A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák. A görögdinnyében lévő arginin segíthet az erekciós gondok leküzdésében, és stimuláló hatással van a libidóra nőknél és férfiaknál egyaránt. A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával. Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. A dinnye nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. 

Málna: A málnát már a középkorban is gyógynövényként tartották számon, számos pozitív, azóta bizonyítást nyert élettani hatásai miatt. A málna rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. A-vitamin tartalma révén javítja a látást. Nagymennyiségű B1, és B2-vitamint tartalmaz, de rendkívül gazdag flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban.  Pektin is található benne, mely emésztésjavító hatásáról ismert.  

Az ásványi anyagok közül a kálcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mivel segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát. Antocianintartalma révén mérsékli a magas vérnyomást, emellett szabályozza a vércukorszintet és enyhíti a menstruációs görcsöket is. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható, hiszen a málnából készült tea például antibakteriális, ér-, és pórusösszehúzó hatású.

A málnával még szépülhetünk is. Magas biotintartalmának köszönhetően, melyet szépségvitaminként is gyakran említenek, szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.

Paradicsom:
Egy tanulmány szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. A termés mérgező glüko-alkaloidokat tartalmaz, de érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor. 

Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is. A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony. Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogya sztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Főzés során a vitaminok nagy része lebomlik. Miközben egyes hatóanyagai, mint például a likopin, zsiradékkal együtt elkészítve jobban hasznosul a szervezetben.Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára. Érdekesség, hogy arányaiban a legmagasabb likopin mennyiséget a feldolgozott paradicsom készítményekben mértek. A vizsgálatok egyik meglepő következtetése szerint ugyanis a feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek jobb forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyös, ha valaki paradicsomlét, vagy sűrítettparadicsomból készült ételeket fogyaszt, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak. Tegyük hozzá azonnal: a feldolgozott termékek közül persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs vagy kevés az adalékanyag. 

Paprika: 
A kalifornia paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordóspiros harangalakú termésként találkozhatunk vele. Ez a négy szín azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a paprika mindegyik formában fogyasztható. Alacsony kalóriatartalmú. Egy csésze kaliforniai paprika mindössze 45 kalóriát tartalmaz, ráadásul ugyanennyi mennyiség fedezi az ajánlott napi C-vitaminbevitelt is.
Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és megőrzi a bőr fiatalságát. A legmagasabb C-vitamin tartalma a vörös színű daraboknak van.

Számos fitokemikáliát (a növényekben található bioaktív vegyületek, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki), és karotinoidot - legfőképpen béta-karotint - hordoz magában, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír. A paprikában lévő kapszaicinnak  (fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük) több pozitív egészségügyi előnye is van. Tanulmányok szerint csökkenti a koleszterinszintet, segít a cukorbetegeknek, fájdalomenyhítő és gyulladáscsökkentő is. kaliforniaipaprika Ha rövid ideig, kis lángon főzzük, akkor megtartja édes, szinte gyümölcsös ízét, és az erős tápanyagforrások sem szivárognak el belőle. Kéntartalma segít megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását. Jó E-vitaminforrás, amely köztudottan segít fiatalon tartani a hajat és bőrt. B6-vitaminban is gazdag, ami alapvető fontosságú az idegrendszer normális működésében. Egyes enzimei védik a szemet a szürkehályogtól, valamint a későbbi makula degenerációtól (a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett szemfenéki meszesedés). A piros színű paprika és a pritamin paprika káliumot, foszfort, kalciumot, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz. Ezen anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen.

Ribizli:
A piros ribizli kiváló flavonoid, antioxidáns forrás, hiszen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, négyszer több van benne, mint a narancsban. 100 grammjában 30-40 mg található. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen eme fanyar ízű bogyós gyümölcsöt. Alacsony energia- és zsírtartalmú gyümölcs. 1 kg piros ribizliben 6 gramm fehérje, 12 gramm zsír, 70 gramm szénhidrát, 7 gramm szerves só és 43 gramm rost található.
 

Cukortartalma sem jelentős, savanykás ízét nem csak ennek köszönheti, hanem a benne található alma-, citrom-, bórkő-, borostyánkő-, ecet-, és oxálsavnak, de a sort még folytathatnánk.  Jelentős növényi rostanyag tartalma – főleg pektin származékok – hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. Ásványi anyagok közül kálium tartalma kiemelkedő, ezen kívül nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Flavonoid tartalma hatékony segítséget nyújt a szabadgyökök elleni védekezésben, segíti a C-vitamin felvételét a májban, vesében és mellékvesében, a gyümölcsben található béta-karotinnal együtt – több kutatás is kimutatta – daganatmegelőző hatása is van. Érdemes megemlíteni, hogy a C-vitamin mellett tartalmaz B1-vitamint, mely a sejtek, különösen az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen. Növeli az energiaszintet, javítja a koncentrálóképességet és az anyagcsere folyamatokat. B2-vitamin tartalma segíti a zsírsavak lebontását, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben. A B6-vitamin ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére, álmatlanság enyhítésére, premenstruációs tünetek csökkentésére. Az E-vitamin is van benne, amely az immunrendszer erősítésére, szívbetegségek ellen, szennyező anyagok ellen ajánlott. Sejtszinten fejti ki hatását, ezért az öregedés folyamatát is lassítja. A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését segíti. Magja támogatja a bélmozgást, tehát bátran fogyaszthatjuk azt is. Természetes vízhajtó szer. Kiváló bőrápoló szer, különösen az érzékeny bőrűek számára. A magjában található zsiradék hasonló az emberi bőrben találhatóéhoz, így bőrünk kiválóan be tudja építeni ezt a növényi zsiradékot. Nyugtató, ápoló és viszketéscsillapító hatása is van. Szörpöt, gyümölcsbort, dzsemet, lekvárt és különböző édességeket készíthetünk belőle. A hideg technológiának köszönhetően nem veszíti el magas C-vitamin tartalmát.

Szőlő:
Vörös szőlő, a természet orvossága! A szőlő vörös szemeinek minden darabja igazi természetes gyógykapszula a szervezetnek, bioaktív hatóanyagai miatt. Hazánk változatos szőlőtermő vidékekkel rendelkezik, mely adottságát érdemes minden korosztálynak kihasználni. A fürtös gyümölcs – különösen a vörös szőlő -, bővelkedik a szervezetet éltető, sejtmegújító, keringést serkentő alkotóelemekkel. Így nyersen fogyasztva akár diéta formájában is, esetleg borként kortyolgatva egyaránt hasznos, vitalitásunkat növelő táplálék. 


A szőlő minden egyes húsos, ropogós szeme valódi kincs a testnek. Az antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héj és mag elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható. A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében. Folsav és linolsavtartalma szintén kiemelkedő, akárcsak a benne található vas mennyisége, ezért természetes gyógyírt jelent vérszegénység esetén. Immunrendszeri gyengeség során segít regenerálni a szervezetet a szelén, A-, C-, és E-vitamin együttes hatásával. A festékanyagokkal telített vörös szőlő rendkívül egészséges magas csersav- és antioxidáns tartalma miatt. Rendszeresen fogyasztva javul a vérkeringés, csökken az infarktus kockázata, illetve a daganatos betegségek kialakulásának esélye. Ezen kívül a sötét szemű gyümölcsben az agyműködést serkentő szőlőcukor nagy mennyiségben található meg. Az alacsony fehérje-, és zsírszint mellett ez a magas cukortartalom pedig alapvető energiaforrás a szervezetnek. A különleges kverecetin: ez a szőlőben megbúvó gyulladáscsökkentő antioxidáns számos szervezetre gyakorolt gyógyhatással rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a rosszindulatú daganatképződés megállításnál. Emellett javítja az érrendszer állapotát a káros lerakódások eltávolításával. Keringési zavaroknál, illetve a magas vérnyomás kezelésénél szintén jelentős szerepet kap. A szőlő vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő. Ezzel együtt a többször említett béltisztító hatóanyagai szintén segítenek a test beenergizálásánál, a fáradtság és levertség elűzésében. A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is új életre kelnek. Egészség kívül, belül! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.