Zöld táplálékok a teljesség igénye nélkül
Rendezi
a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen
a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti
a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak
segíthet. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére
fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító
hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és
húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a
természetgyógyászat). Afogyókúraegyik hasznos segítője, sőt, ha valaki
egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá,
hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.
Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk,
így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a
legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt,
méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora
ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál
egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha
netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon
elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és
zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé
köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint
folytatható.
Avocádó: Az avokádó egy olyan
univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben.
Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és
vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Telítetlen
zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett
gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és
magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri
problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt
bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget
nyújtekcémamegelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas
reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz,
öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben
jó az ekcéma kezelésére.
Brokkoli: Napjainkban divatos
szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. A brokkoli a
többi káposztaféléhez hasonlóan C- és K-vitaminban igen gazdag: tíz
deka nyers brokkoli a napi adagot fedezi mindkettőből. A brokkoli
számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél
könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve
90-120 kJ energiát hordoz.
Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető
szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a
nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet. Ásványi anyagai közül
említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a
magnézium, nátrium, a vas, acinkés a foszfor. Klorofill tartalmának
köszönhetően lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. A főtt
brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg
C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és
E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a
karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és
izotiocianátokban. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi
káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések
kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek
megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok
kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan
nevű anyag is, ami a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a
Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani.
Cukkini: Nem tök és nem uborka,
de mindkettő tulajdonságait hordozza. A rossznyelvek szerint e két
növény "öszvére". Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből
származik. Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában
bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva,
a legtöbb diétás étrendben felhasználható. További tápanyagértékei
jellemzők a tökfélékre, így elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4
g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz.
A
cukkini egyebek mellett tartalmaz káliumot, foszfort, cinket,
magnéziumot, kalciumot, továbbá A-, B1-, B2- és B6- vitaminokat is.
Rendkívül jó folsav- és rostforrás. Béta-karotin és C-vitamin tartalma
segít védeni az érfalakat, enyhíti az asztmát és a reumatikus
panaszokat is. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a káros
sejtmutációk. Húspótló élelmiszerként készíthetünk belőle fasírtot,
pörköltet, grillezhetjük, vagy kiránthatjuk.
Káposzta: A zöld színű káposztafélék különösen gazdagok K-vitaminban, klorofillban, jó E-vitamin, vas, kalcium- és káliumforrások, de tartalmaznak béta-karotint, rostanyagot, folsavat, tiamint (B1-vitamin) is. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik. 100 g káposztában azonos mennyiségű C-vitamin van, mint ugyanannyi citromban vagy narancsban, és ez egy felnőtt napi szükségletének nagy részét fedezi. Forraláskor azonban a zöldség C-vitamintartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért fogyasszunk belőle minél többet nyersen, salátába keverve.
Nem csak, hogy vitaminokban, tápanyagokban gazdag
étel, de a már tudományosan igazolt gyógyhatása és betegségmegelőző
szerepe is jelentős. Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így
gátolja a szervezet elsavasodását. Hatóanyagai közül kiemelkednek
kéntartalmú fitovegyületei, melyek a rák különböző fajtái ellen
nyújthatnak bizonyos fokú védelmet. A káposztában található kálium jó a
szívnek, a kalcium a fogaknak és a csontoknak, míg a vas és a zöld
növényi színanyag a vérképzéshez szükséges. A vörös színű fajták színét
adó festékanyag, az antocián gátolja bizonyos baktériumok, köztük az
enyhébb emésztőrendszeri fertőzésekért felelős Escherichia coli.
szaporodását, ezenkívül gyulladásátló hatású, és enyhíti a torokfájást.
A káposzta magas rostanyagtartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a
béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet és javítja az
ellenálló képességet. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek hasznos
táplálék, de tisztító hatása miatt rendszeres fogyasztása segít a
reumás és a köszvényes betegeken, valamint bőrbetegségek esetén is
kedvező hatású (belsőleg tisztít). A káposzta segíthet a
fekélybetegségek megelőzésében, továbbá a káposzta nagyon gazdag olyan
vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos rákkeltő anyagokkal
szemben. A védő hatást több kémiai anyag eredményezi, így meg kell
említeni a keresztesvirágzatúak családjában található fitovegyületeket
(glükozinolátok, izotiocianátok, indolok, ditiolok), az antioxidáns C-
és E-vitamint, illetve a zöld és vörös fajták színét adó béta-karotint.
Ezek mellett jelentős szerepe van a káposztában lévő polifenoloknak és
a klorofillnak is.
Kelbimbó: A kelbimbó nem feltétlen olyan népszerű itthon, mint amennyire értékes egészségügyi szempontból. A kelbimbóban nagyobb mennyiségben található C-, K- és B6-vitamin, folát, mangán, réz, foszfor és kálium is, rosttartalma is kimagasló. Magas antioxidáns tartalma miatt védi a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Az oxidatív stressz a kutatások szerint növeli jó néhány súlyos betegség kialakulásának rizikóját, és az öregedési folyamatokra is hatással van. Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. A kelbimbóban található kaempferol nevű anyag lassítja a daganatos sejtek növekedésének ütemét, csökkenti a gyulladásokat és a szívünk egészségére is jótékony hatással van.
A kelbimbó úgynevezett
glükozinátokban, valamint kénvegyületekben is gazdag, ezek mind
szükségesek ahhoz, hogy a szervezetünk hatékonyan képes legyen a
méregtelenítésre. Egy kutatás szerint a kelbimbó rendszeres fogyasztása
akár 30 százalékkal is növelheti bizonyos méregtelenítő enzimek
szintjét a szervezetünkben, ez pedig a bélrendszeri daganatok
kialakulásának esélyét is jelentősen csökkentheti. Azoknak is javasolt
a kelbimbó fogyasztása, akiknek krónikus gyulladásos betegsége van -
ezek közé tartozik például az asztma vagy a sokízületi gyulladás is. A
mikroszkopikus gyulladások ráadásul számos betegséget is okozhatnak,
károsítják többek között a vérereket is. A kelbimbóban található
vegyületek csökkentik a gyulladásokat, és az ezekkel összefüggő
kellemetlen tüneteket. Mindezek mellett a kelbimbóban található
vitaminok, rostok és egyéb tápanyagok segítenek kiegyensúlyozni a
vércukor- és a koleszterinszintet is, vagyis támogatják az
egészségünket. A keresztesvirágzatú
zöldségeket (a karfiolt, brokkolit, káposztát, és persze a kelbimbót
is) sokan elutasítják, mert attól félnek, hogy túlságosan megterhelik
az emésztést, puffadást, hasfájást vagy hasi görcsöket okoznak. Valóban
igaz lehet, hogy akinek érzékenyebb a gyomra, az nehezebben emészti meg
ezeket a zöldségeket, de sokkal valószínűbb, hogy csak azért okoznak
kellemetlen tüneteket, mert a szervezetünk nincs hozzászokva a bennük
lévő rostokhoz. Sokkal jobban járunk, ha rendszeresen eszünk rostban
gazdag élelmiszereket, közülük is kiemelt szerepe lehet a
keresztesvirágzatúaknak, mert ezekben rengeteg értékes tápanyagot is
megtalálhatunk!
Kivi: Mindössze egy darab kivi elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk napi teljes C-vitamin igényét! De, nem csak ezért érdemes étrendünk részévé tenni a kivit: ez a lédús, édes gyümölcs ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik, így többféle egészségügyi panasz kezelésében és megelőzésében számíthatunk a segítségére. A kivi 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, nagyjából 0,5 százaléka növényi zsír (telített-, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak), 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost.
Ásványianyag-tartalma jelentős és változatos, bőven található benne kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, cink, réz, mangán és szelén, ahogyan aminosavakban is gazdag. Magas koncentrációban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitaminokat, különösen C-vitaminban bővelkedik: egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét. Többek között, C-vitamin-tartalmának köszönhető, hogy a kivi remek antioxidáns és immunerősítő. Segítségével megelőzhetők a szezonális betegségek –nátha, megfázás, influenza- kialakulása, valamint egyéb, fertőző betegségek –ínygyulladás, húgyúti megbetegedések, stb.- gyógyulását is felgyorsíthatja. A kivi fogyasztása jótékonyan hat az asztma és egyéb légúti problémák tüneteinek enyhítésére, antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek korai elöregedéséért, a gyulladásokért, szívbetegségekért és a daganatos elváltozásokért felelőssé tehető szabad gyökök semlegesítéséhez. Antioxidánsai mellett más tulajdonságai is hozzájárulnak a kivi szívvédő hatásához. A gyümölcs hatóanyagai –főként az aszkorbinsav– szabályozzák a vér LDL koleszterinszintjét, oly módon, hogy epesókká alakítják, ezért a káros koleszterin könnyedén távozik a szervezetből, miközben a HDL (jó) koleszterin szintje emelkedik. Ezek az összetevők javítják a keringést, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. A kivi remek vérhígító, jó szolgálatot tehet azoknak, akik a trombózis elkerülése érdekében kénytelenek gyógyszert szedni – természetesen a kivi fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal. Szintén szívvédő hatását erősíti magas káliumtartalma: ennek eredménye, hogy a kivi szabályozza a vérnyomást, elősegítheti a magas vérnyomás megszüntetését. A kálium ezen kívül hasznunkra lehet általános fáradság, alvászavarok vagy depresszió esetén. Vas- és magnéziumtartalma enyhítheti a felgyorsult életvitellel járó stressz tüneteit, a vas révén a kivi a krónikus vérszegénység orvoslásában is segíthet.
Körte: A körte az almához hasonlóan egész évben beszerezhető, zamatos, egészséges gyümölcs, amit nem csak nyersen érdemes fogyasztani - sütemények, levesek, saláták és különböző szószok is készülhetnek belőle.A népszerűségi listán a körte eltörpül az alma mellett, pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen áldásos hatásáról is ismert. Homérosz például egyenesen az istenek ajándékának nevezte a gyümölcsöt. A körtében nagyon sok ásványi anyag található, vitaminokban is dúskál, főleg A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin tartalma magas.
A gyümölcsről úgy tartják, gyakori
fogyasztása természetes gyógyír lehet ízületi gyulladásra,
vérszegénységre és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának
esélyét is csökkenti. Jótékony hatásai miatt érdemes beiktatni az
étrendünkbe. Ha mindennap fogyasztjuk, a szemünket megvédhetjük a
makula-degeneráció kialakulásától, ami az időskori vakság egyik
leggyakoribb oka. A szív barátja. Rostban gazdag, ami kifejezetten jót
tesz a szívnek. A rost csökkenti a koleszterinszintet azzal, hogy
megköti az epesavat és kihajtja a szervezetből. A körtében kvercetin is
található, ami mérsékeli a vérnyomást. A gyümölcsben lévő pektin segíti
az emésztést, jó hatással van a belek működésére, méregtelenítésre
ajánlott a fogyasztása. Magas rosttartalmának köszönhetően a
vastagbélrák megelőzésében is hasznos. Magas a rosttartalma, de a
glikémiás indexe alacsony, ezért a körte az egyik legjobb gyümölcs a
cukorbetegséggel küzdők számára. A szervezet lassan emészti meg a
gyümölcsben lévő tápanyagot, ezért elfogyasztása után nem ugrik meg a
vércukorszint. Zamata miatt az édesség utáni sóvárgást is
csillapítja.Megelőzi a csontritkulás kialakulását. A körtében található
kalcium miatt gyerekeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása - az erős
csontokért és fogakért. Gyulladásos, légúti
betegségek kezelésében is hatékony. Immunerősítő. Az édes zamatú körte
immunerősítő ásványi anyag- és vitamingazdagsága miatt.
Lime: Ez a zöld citrus, a lime, kiváló C-vitaminforrás, bátran használhatjuk immunrendszerünk erősítésére. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is. Sokan használják lázcsillapításra, valamint fertőtlenítésre is. Nagyon jó hatással van az emésztésre, enyhíti a székrekedést, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig erősíti immunrendszerünket.Frissítő, élénkítő hatásának köszönhetően javítja a légzési rendellenességeket, enyhíti a gyomorfekély tüneteit, valamint káliumtartalmának köszönhetően csökkenti a húgyúti megbetegedések kialakulását.
Emellett jótékonyan
hat az érelmeszesedésre, csökkenti a cukorbetegség, illetve a
szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Antioxidáns hatású, melynek
hatására csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Olaja nagyon jó hatással van a bőrre, fényessé és selymessé teszi,
valamint védi az esetleges kiszáradástól. Kiválóan alkalmazható
ínybetegségek kezelésére is, sebek gyógyítására, valamint zúzódások,
kiütések kezelésére is. Légzési zavarok esetén illóolaját használjuk
párologtatásra, így belélegezve enyhíthetőek a tünetek, valamint
elkerülhető a hányinger és javítható a közérzet.
Paprika: A paprika fogyasztása elősegíti az emésztést, és ezzel kedvező hatást gyakorol az egészségre. Nagyon gazdag A-vitaminban is a magyar paprika: a benne lévő provitaminokat (elővitaminokat) a máj alakítja át az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminná. A felnőtt ember napi 2 mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt fűszerpaprika biztosítja. Jelentős (10-12%) cukortartalma is van a paprikának, melynek 90%-a szőlőcukor.
A paprika további, addig ismeretlen jó tulajdonságait hozták felszínre
Szent-Györgyi Albert professzor kutatásai. A Nobel-díjas tudós a
szegedi egyetemen lévő laboratóriumában 1936-ban frissen szedett
fűszerpaprikából állított elő C-vitamint. Kiderült, hogy a zöld színű
csövekben 175 mg, ( viszont klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít,
így gátolja a szervezet elsavasodását) a sárgákban 250 mg, a pirosakban
pedig 340 mg Cvitamin van 100 g paprikára számolva, tehát minden
zöldségféle közt a paprika a leggazdagabb vitaminforrás,
négyszer-ötször annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Fontos
alkotórészei az illóanyagok, fehérjék, szerves savak és ásványi
anyagok, melyek kellemes, fűszeres ízét, aromáját adják. Szent-Györgyi
professzor fedezte fel azt is, hogy a fűszerpaprika- az érrendszer
számára fontos - P-vitamint is tartalmaz. Van a paprikában azonkívül
B1- és B2-vitamin is.
Petrezselyem: Az emberek jelentős hányada csupán díszítő elemként használja a petrezselymet. Ezek az emberek nem fogyasztják rendszeresen, így annak egészségre gyakorolt pozitív hatásaival sincsenek tisztában. Pedig a petrezselyem alaposan képes az emberi szervezetet megtisztítani a felhalmozódott méreganyagoktól. A petrezselyem egy természetes vizelethajtó gyógynövény. A petrezselyem ezen kívül megtámogatja a máj működését és ha rendszeresen fogyasztjuk, védelmet élvezhetünk a májbetegségekkel és a cukorbetegséggel szemben.
A növényben lévő vitaminok pedig védelmet
jelentenek az immunrendszer számára a káros kórokozókkal szemben. A
petrezselyem antioxidáns vegyületeket tartalmaz, ezért érdemes
rendszeresen fogyasztani, ha szeretnénk elkerülni a különféle
betegségeket. Mindemellett meglehetősen gazdag vitaminokban, ásványi
anyagokban és rostokban. Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít,
így gátolja a szervezet elsavasodását. A petrezselyem segítséget nyújt
a koleszterinszabályozásban. A petrezselyem gazdag eugenolban, amelyet
a fogászati kezelések során helyi érzéstelenítőként is alkalmaznak, de
fertőtlenítőszerként is lehet használni fog- és ínybetegségek esetén.
Az eugenol ezen kívül a vércukorszint csökkentésében is szerepet
játszik. A petrezselyemben olyan ásványi anyagok vannak, mint mangán,
kálium, kalcium, vas és magnézium. A káliumnak a szívműködésben és a
vérnyomás szabályozásában van kitüntetett szerepe, a vas pedig a
vérképzésben vesz részt. A petrezselyem antioxidáns vitaminokat is
tartalmaz. Megtalálható benne az A-, C- és E-vitamin, a béta-karotin,
de lutein és zeaxanthin is van benne. A petrezselyem kitűnő forrása még
a folsavnak és a K-vitaminnak is. Ez utóbbinak a csontépítésben és a
csontritkulás megelőzésében van kitüntetett szerepe. A friss
petrezselyemben van még pantoténsav, B2-vitamin, niacin, tiamin és
piridoxin. A legújabb kutatások szerint az Alzheimer-kór megelőzésében
is szerepet játszik ez a vitamin, vagyis a piridoxin, hiszen az agyban
a neuronok károsodását képes kivédeni. A friss levelek szélhajtó és
antiszeptikus hatással is rendelkeznek. Amennyiben valaki ki szeretné
próbálni ezt a csodás gyógynövényt, akkor érdemes mindig friss
állapotában fogyasztani, hiszen így őrzi meg leginkább vitamin- és
ásványianyag-tartalmát. Érdemes télen a konyhaablakban is nevelni
petrezselymet, így legalább biztosak lehetünk benne, hogy
vegyszermentes táplálékot fogyasztunk. A friss levelek szélhajtó és
antiszeptikus hatással is rendelkeznek.
Saláta: A fejes saláta igen gazdag A- és K-vitaminban, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin igen erős antioxidáns hatású vegyület, a salátából való felszívódását olajos öntetek nagymértékben fokozzák. Kimutatták, hogy az olajos öntet nélkül fogyasztott salátából az A-vitamin hasznosulása minimális vagy akár egyáltalán nem szívódik fel. A másik fontos salátavitamin a K-vitamin, amely a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges. Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. Kimutatták, hogy a K-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő csontsűrűséghez. Meglepő, de a saláta, úgy tűnik, védelmet nyújt a tüdőrákkal szemben is.
Saláta: A fejes saláta igen gazdag A- és K-vitaminban, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin igen erős antioxidáns hatású vegyület, a salátából való felszívódását olajos öntetek nagymértékben fokozzák. Kimutatták, hogy az olajos öntet nélkül fogyasztott salátából az A-vitamin hasznosulása minimális vagy akár egyáltalán nem szívódik fel. A másik fontos salátavitamin a K-vitamin, amely a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges. Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. Kimutatták, hogy a K-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő csontsűrűséghez. Meglepő, de a saláta, úgy tűnik, védelmet nyújt a tüdőrákkal szemben is.
Az eddigi vizsgálatok igazolták, hogy azok körében, akik sohasem
dohányoztak, a tüdődaganat kockázatát 25%-kal csökkenti a rendszeres
salátafogyasztás, míg a dohányzóknál is csökkenti a betegség
kialakulásának kockázatát. A saláta rák elleni hatását több ráktípussal
szemben is igazolták. Az emlőrák megelőzésének lehetőségei közül fontos
szerepe van a salátának, ugyanis a benne lévő fitoösztrogének
rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti e daganattípus
előfordulását. A vastagbéldaganatok prevenciójában a növény magas
lutein szintje, valamint magas béta-karotin tartalma játssza a fő
szerepet. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a gyomorrák
kifejlődésének megakadályozásában is bizonyítottan hatásos a saláta. A
salátalevél a legtöbb növényi ételhez hasonlóan igen jó antioxidáns
hatással bír, habár ezen tulajdonsága elmarad a paprika vagy a brokkoli
antioxidáns védelmétől. Azt is kimutatták, hogy három napos hűtőben
való tárolás oly mértékben csökkenti a benne lévő hasznos anyagok
mennyiségét, hogy lényegében nem képes növelni a szervezet antioxidáns
védelmét. Ennek alapján mindenképpen érdemes frissen szedett salátát
fogyasztani. Fel kell hívni a figyelmet azonban, hogy a jégsaláta
antioxidáns hatóanyag-tartalma csupán töredéke a zöld vagy vörös levelű
változaténak.
Sóska: A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.Van, ahol fűszernövényként tartják számon. A sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.
Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így gátolja a
szervezet elsavasodását. A népi gyógyászatban vértisztító szerként
alkalmazzák. A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A
friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik. Salátának,
levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű
levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Ha gyakran, illetve ha nagy
mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a
káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért
mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben
kiválóan eláll.
Spárga: A spárga fitonutriensekben, tápanyagokban igen gazdag: találhatunk benne A-, C-, E- és K-vitamint, a B-vitamincsalád több tagját, vasat, folsavat, kalciumot, káliumot, cinket, magnéziumot, szelént, mangánt és foszfort is. Klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. Az élelmirost-tartalma magas, a kalóriatartalma viszont alacsony, de nemcsak ezért jó, ha hetente többször is eszünk belőle! Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően például megakadályozza, hogy az úgynevezett szabadgyökök károsítsák a sejtjeinket, ezzel pedig hozzájárul olyan súlyos betegségek megelőzéséhez, mint a kardiovaszkuláris problémák vagy a diabétesz.
Az antioxidánsokban
gazdag élelmiszerek (így a spárga is) csökkentik az emlő-, a tüdő- vagy
a bélrendszeri daganatok rizikóját is. A szabadgyökök, illetve az
oxidatív stressz az öregedést is gyorsítja, tehát spárgát annak is
érdemes fogyasztania, aki szeretné minél tovább megőrizni a
fiatalságát. A spárga nagyon jót tesz az emésztésünknek, többek között
magas rost- és víztartalmának köszönhetően. A spárgás ételek csökkentik
a puffadást és a székrekedést, biztosítják az egészséges bélmozgásokat.
Ráadásul, a spárga egy inulin nevű prebiotikumot is tartalmaz, mely
táplálja a vastagbélben élő, jótékony hatású baktériumokat. Ezek a
baktériumok számos fontos feladatot ellátnak a szervezetünkben, többek
között az immunrendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek,
sőt még a hangulatunkra is hatással lehetnek! A B-vitaminokban és
folátban gazdag spárga az idegeinkre is jótékonyan hat. Ezek a
mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek például az agyban végbemenő
öregedési folyamatok lassításához. A spárga rendszeres fogyasztása
pedig a különböző neurodegeneratív betegségek megelőzésében is szerepet
játszhat, vagyis csökkentheti például a Parkinson- és az Alzheimer-kór
rizikóját. A spárga egyik legismertebb hatása, hogy fokozza a vizelet
termelődését, kiválasztását, vagyis természetes vízhajtó. Ennek
köszönhetően csökkenti például a húgyúti fertőzések rizikóját, megelőzi
a kellemetlen puffadást és ödémásodást, általánosságban javíthatja a
komfortérzetünket. A spárgás ételek fogyasztását kísérő egyik
jellegzetes "mellékhatás" a vizelet szagának erősebbé, kellemetlenebbé
válása, ez azonban nem veszélyes, nem jelez semmilyen egészségügyi
problémát.
Spenót: Emlékszünk még mi volt Popeye kedvence, amitől mindig erőre kapott? Nekünk is érdemes figyelmet szentelni a spenót jótékony hatásaira! A spenót, (más néven paraj) klorofill tartalmának köszönhetően lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. Serkenti az emésztést, emellett magnéziumtartalmának köszönhetően idegnyugtató és vérnoymás szábályzó hatása is van. Hatását akkor fejti ki legintenzívebben, ha nem főzve, hanem nyersen fogyasztjuk, bár igaz, nyersen nehezebb ízesíteni.
Kérdéses, hogy magas vastartalmából a szervezet mennyit képes
felhasználni, de az biztos, hogy A, B és C-vitamin tartalma
kifejezetten jótékony. Mivel immunrendszer erősítő, így csökkenti a
mell, tüdő, hasnyálmirigy és bélrendszeri daganatok kialakulásának
kockázatát, valamint a vércukorszintet. Vérnyomásszabályzó hatása révén
a magas vérnyomást valamelyest kordában tartja, az alacsony által
okozott fáradtságérzetet is orvosolja. Antioxidáns hatása véd a szív és
keringési problémákkal szemben. Antibakteriális és gombaellenes.
Korábban a népi gyógyászatban is alkalmazták, gyógyító hatása miatt már
évszázadokkal ezelőtt az egyik legértékesebb zöldségfélének tartották.
Szőlő: A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
Alkalikus
miliőben a savanyú salakanyagok, mint például a húgysav, jól oldódnak,
így könnyen kiválasztódnak a szervezetből. Ezáltal csökken a vér és a
vizelet húgysavszintje, nem rakódnak le húgysavkristályok a szövetekbe,
mérséklődnek, elmaradnak a köszvényes fájdalmak, panaszok. A
szőlőtermés magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-,
biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet
önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását. A
fitovegyületek (másodlagos növényi anyagok) fő feladata a növényi
sejtekben a negatív külső környezeti hatások kivédése, és ezek a
hatóanyagok az emberi szervezetben is fontos védelmi szerepet töltenek
be. A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad
gyökök roncsoló hatásától. A szőlő (elsősorban a vörös és bíbor színű
fajta) igen gazdag ezekben az egészségmegőrző vegyületekben. A
procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad
gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást,
gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a
szívinfarktustól. Gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok
képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás
tüneteket. A quercetin természetes, organikus festőanyag.
Megakadályozza a hisztamin és más allergiát, ill. gyulladást okozó
anyagok termelődését. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát,
antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is
védelmet nyújt. A resveratrol a növény immunválaszaként termelődő, a
nem flavonoid-fenolok csoportjába tartozó vegyület, mely véd a
fertőzések ellen. A polifenoloknak és a resveratrolnak együttes
gyulladást gátló hatását is kimutatták, mivel gátolja a ciklooxigenáz
enzimek működését és javítja a glükóz felhasználást a cukorbetegeknél.
Állatkísérletek tanulsága szerint rákellenes hatású, és jó hatást fejt
ki a kardiovaszkuláris rendszerre. Amerikai vizsgálatok szerint a
resveratrol lassítja a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését,
francia kutatók pedig úgy találták, hogy meggátolja annak az enzimnek a
képződését, amely szerepet játszik az emlőrák kialakulásában.
Kozmetikai hatása sem közömbös: lassítja a bőr elöregedési folyamatát.
A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin, amellett hogy hátráltatja a
daganatképződést, az egerekben végzett kísérletek szerint javítja a
hosszú távú memóriát.
Uborka: Az uborka nem csupán a szem alatti táskák eltüntetésében segít, élettani hatásai ennél sokkal jelentősebek. Kiváló lúgosító, és gyulladásgátló, serkenti az emésztést, javítja a veseműködést, valamint a rák megelőzésében is hasznát vehetjük. Legjobb nyersen és hámozatlanul fogyasztani, hiszen az uborkára is igaz a régi bölcsességet: a héjában is van a vitamin! Legfontosabb összetevőit, a héja és a magja tartalmazza, éppen ezért, hacsak nem viaszolt, az uborkát inkább ne hámozzuk meg és fogyasszuk inkább nyersen.
Jótékony élettani hatásait ugyanis, csak így tudja
maradéktalanul kifejteni. 120 gr hámozatlan uborka, mintegy 95 százalék
vizet, mindössze 16 kalóriát, 0,8 gr fehérjét, 0,2 gr zsírt és 2,9 gr
szénhidrátot tartalmaz. Alacsony a cukortartalma, ugyanakkor
kifejezetten gazdag K-, és C-vitaminban, valamint káliumban. Vasból,
magnéziumból, foszforból és B-6-vitaminból is nagyobb mennyiséget
vihetünk be a szervezetünkbe az uborka fogyasztásával, mindez pedig
hozzájárul előnyös hatásaihoz. Egy ritkasággal is büszkélkedhet az
uborka: Ötféle enzim lelhető fel az uborkában, ennél is fontosabb
azonban zeaxantin-tartalma. Ez egy ritka, ám annál fontosabb
antioxidáns, amely a szem egészségének fenntartásában kap szerepet.
Vesevédő és méregtelenítő: napi 500-700 gr uborka megelőzi és kúrálja a
húgyuti fertőzéseket. Vízhajtó hatásának köszönhetően, megelőzi a
vesehomok és a vesekövek kialakulását, javítja a vesefunkciókat,
ahogyan a méregtelenítő kúrák alkalmával is sikerrel alkalmazható.
Erősen lúgos kémhatású, ezért fogyasztása elősegíti a sav-bázis
egyensúly helyreállítását. Serkenti az emésztést: Az uborka enzim- és
növényirost-tartalma segíti a helyes emésztést, a máj működését és az
anyagcserét. Ha mégis "bűnbe esünk" -zsíros, kalóriadús ételek
fogyasztása-, mindenképpen fogyasszunk ételeink mellé – nem utána –
friss uborkát is. Sokan arra panaszkodnak, hogy "nem tudják
megemészteni" az uborkát, mivel órákkal a fogyasztása után is uborka
illatút böffentenek. Ezért azonban nem a rossz emésztés, hanem az
uborkában rejlő illatanyagok a felelősek. Az uborka az emésztőrendszerben gátolja a vastagbélrák kialakulásáért
felelőssé tehető nitritek és nitrátok hatását. Egyes hatóanyagai
–lariciresinol, pinoresinol, esecoisolariciresinol– a rántással
készült ételek során képződő toxikus, rákkeltő anyagokat is képesek
megsemmisíteni. Szintén az uborka rákellenes hatását erősíti fizetin-,
lutein-, kávésav- és cucurbitacins-tartalma, ami csökkenti a
prosztata-, a tüdő-, valamint a mellrák kockázatát. Cukorbetegség
esetén napi 500-700 gr. héjas uborka fogyasztása a cukorbetegeknek is
segítséget jelenthet, mivel a héjában rejlő hatóanyagok ösztönzik a
hasnyálmirigy működését, ezáltal szabályozzák a vércukorszintet. Az
uborka ezen kívül, megelőzi és megszünteti a hasnyálmirigy gyulladását.
A köszvényben szenvedők is sikerrel alkalmazhatják az uborkát. Leve,
összekeverve a sárgarépa levével, néhány héten belül csökkentheti a
gyulladásokat és az ízületi fájdalmakat. Magas káliumtartalma révén,
segítségünkre lehet a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében,
mivel csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Ehhez
legalább napi 500 gr. uborkát kell elfogyasztani.
Zöldbab: A zöldbab szervezetünk számára valódi aranybánya, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B9-, C- és K-vitamint bővelkedik mangánban, magnéziumban, kalciumban, káliumban, foszforban és szelénben. Gazdag vas- és rézforrás, ennek köszönhetően fogyasztása megemeli szervezetünk energiaszintjét. A zöldbabban található béta-karotin és C-vitamin megköti a szabad gyököket, valamint hozzájárul az érfalak tisztántartásához javítva a keringési rendszer egészségét.
Segíti az
emésztést, szabályozza a zsírok és a szénhidrátok felszívódását
nagyszerűen alkalmazható a méregtelenítő kúrák során, ahogyan a fogyni
vágyóknak is remek szövetségese lehet: 100 gramm zöldbab 2,1 gramm
proteint, 2,4 gramm cukrot, 2,9 gramm növényi rostot, és ami a diéta
tekintetében nagyon fontos mindössze 18 kalóriát tartalmaz! A zöldbab
hatóanyagai hozzájárulnak a csontok helyes növekedéséhez és erősítik a
sejtfalakat. Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
főleg ízületi panaszok és asztma esetén ajánlott a rendszeres
fogyasztása. Ha csontjainkat szeretnénk erősíteni a zöldbabot pároljuk
össze főzőhagymával és koktélparadicsommal. Együnk hozzá teljes
kiőrlésű lisztből készült kenyeret és túrót uzsonnára nagyok finom,
ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. A
túróban található kalciumért és a zöldbabban fellelhető szelénért és
foszforért csontjaink hálásak lesznek. A magas vérnyomás miatt veséink
könnyebben sérülhetnek. Ilyenkor az ideális menü a zöldbabos
tojásrántotta, nyers zöldség körettel, teljes kiőrlésű lisztből készült
kenyérrel. A tojásban található proteinek ugyanis nem nehezítik el a
veséket, míg a nyers zöldségek jótékonyan befolyásolják a rendellenes
vízvisszatartást.Állapotos nőknél hányinger esetén nagyszerűen
alkalmazható a párolt, vagy lobogó vízben néhány percig – és ne tovább
különben szétroncsoljuk a benne található vitaminokat – főtt zöldbab.
Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen, de minden esetben adjunk hozzá pár
csepp olívaolajt és borecetet, esetleg fél citrom frissen facsart
levét. Pillanatokon belül megszünteti a hányingert és köretnek sem
utolsó!
Zöld fűszerek
Köztudott, hogy
a fűszernövények többsége egyben gyógynövény is, ezért a kétféle
hasznosítás szerinti elkülönítésük a gyakorlatban szinte lehetetlen.
Ezek a növények ételeink fűszerezésére és betegségek gyógyítására
egyaránt alkalmasak és alkalmazhatók. Közös tulajdonságuk, hogy a
bennük felhalmozódott, biológiailag aktív és különböző hatást kiváltó
különleges anyagokat, a hatóanyagokat hasznosítjuk. A fűszerek íz
fokozó hatásaival jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően
használjuk, valamint házi patikánk fontos, természet kínálta
"gyógyszerei". A fűszerek hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek
és a növény különböző részeiben halmozódnak fel, ezeket nevezzük
hatóanyagoknak, ilyenek az illóolajok, keserű anyagok, gyanták,
alkaloidok, glikozidok vitaminok, növényi festékanyagok stb. A fűszerek
legfontosabb és általános hatása, hogy fokozzák majd minden
emésztőnedvet termelő szerv elválasztó tevékenységét: nő a nyál, a
gyomornedv, a hasnyálmirigy és az epe váladéktermelése. A fokozott
nedvtermelés jobb emésztést, gyorsabb felszívást és hasznosulást
eredményez.
-Borsikafű (csombor, kerti
izsópfű): Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, felfúvódást gátló
hatású. Jellemzően káposztás, gombás, burgonyás ételekbe,
savanyúságokba kerül, valamint a hüvelyes zöldségekhez adják, mivel
csökkenti azok puffasztó hatását. Fontos, hogy a főzés végén tegyük
csak az ételbe, különben az erős aromájától keserűvé válik.
-Kakukkfű: Étvágygerjesztő, gyomorjavító, erjedésgátló, köhögéscsillapító hatású. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere.A bárányhúsnak különleges aromát ad, jól illik még halakhoz, sertéshúshoz és a mediterrán zöldségekhez.
-Kapor: Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék. Ezen kívül felhasználják még mártások, gombaételek, rák, csiga, halételek ízesítésére.
-Lestyán: Gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízhajtó hatású. Levesek, saláták, diétás ételek, italok fűszere. Ételek: tojásleves – olaszos tojásleves.
-Majoránna: Szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Levesek, főzelékek (főleg burgonya, gomba, bab), mártások, szárnyas húsok fűszere.
-Petrezselyem: Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, vesetisztító hatású. Ételízesítőként a növény minden részét felhasználják levesek, főzelékek, töltelékek, köretek fűszerezésére. Mártások, szószok gyakori komponense. Ételek: vajas, petrezselymes burgonya – főtt burgonya.
-Rozmaring: Örökségeként vették át a honfoglaló magyarok, azóta is termesztjük. Gyógyteák alkotója. Illóolaját külsőleg reuma enyhítésére, idegzsábánál, isiásznál bedörzsölőszerként alkalmazzák. Frissítő, ideg- és gyomorerősítő, epehajtó hatású. Mártások, szárnyasok, vadhúsok fűszere. Ételek: grillezett körte - rozmaringos sült körte.
-Oregano: Étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító. Az oregano éppúgy megöli a baktériumokat, mint az olyan vényköteles antibiotikumok, mint a penicillin, sőt még a nátha ellen is védelmet nyújt. Babos, burgonyás, paradicsomos ételek, húsételek, töltelékek és halételek fűszere.
Zzálya: Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fű-szernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira.
-Tárkony: A belőle készült tea vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Levesek, szárnyasok, halak, vadas ételek, savanyúságok fűszere. Ételek: tejszínes-tárkonyos pulykaragu leves – szárnyasragu leves.
Zöldséglevesek, paradicsomos és húsos ételek fűszere.
-Kakukkfű: Étvágygerjesztő, gyomorjavító, erjedésgátló, köhögéscsillapító hatású. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere.A bárányhúsnak különleges aromát ad, jól illik még halakhoz, sertéshúshoz és a mediterrán zöldségekhez.
-Kapor: Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék. Ezen kívül felhasználják még mártások, gombaételek, rák, csiga, halételek ízesítésére.
-Lestyán: Gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízhajtó hatású. Levesek, saláták, diétás ételek, italok fűszere. Ételek: tojásleves – olaszos tojásleves.
-Majoránna: Szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Levesek, főzelékek (főleg burgonya, gomba, bab), mártások, szárnyas húsok fűszere.
-Petrezselyem: Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, vesetisztító hatású. Ételízesítőként a növény minden részét felhasználják levesek, főzelékek, töltelékek, köretek fűszerezésére. Mártások, szószok gyakori komponense. Ételek: vajas, petrezselymes burgonya – főtt burgonya.
-Rozmaring: Örökségeként vették át a honfoglaló magyarok, azóta is termesztjük. Gyógyteák alkotója. Illóolaját külsőleg reuma enyhítésére, idegzsábánál, isiásznál bedörzsölőszerként alkalmazzák. Frissítő, ideg- és gyomorerősítő, epehajtó hatású. Mártások, szárnyasok, vadhúsok fűszere. Ételek: grillezett körte - rozmaringos sült körte.
-Oregano: Étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító. Az oregano éppúgy megöli a baktériumokat, mint az olyan vényköteles antibiotikumok, mint a penicillin, sőt még a nátha ellen is védelmet nyújt. Babos, burgonyás, paradicsomos ételek, húsételek, töltelékek és halételek fűszere.
Zzálya: Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fű-szernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira.
-Tárkony: A belőle készült tea vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Levesek, szárnyasok, halak, vadas ételek, savanyúságok fűszere. Ételek: tejszínes-tárkonyos pulykaragu leves – szárnyasragu leves.
Zöldséglevesek, paradicsomos és húsos ételek fűszere.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.