Ízület védelem

Azt tudjuk, hogy a kollagén egy, a szervezetben a leggyakrabban előforduló fehérje, ami összeragasztja a sejtek részeit, elősegíti a szövetek létrejöttét, és felújítását, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek és biztosítja többekközött az ízületek épségét. Azt is tudjuk már, hogy A KOLLAGÉNT NEM LEHET PÓTOLNI a szervezetünkben, legfeljebb a kollagén építő aminosavakat tudjuk bevinni, amelyek serkentik és elősegítik a kollagéntermelést!

Amit elmondhatunk és amit számos kutatás is bizonyít, a kollagénhiány számos degeneratív betegséghez, például ízületi gyulladáshoz, porckopáshoz vezet, ezért a kollagén képződését a szervezetben fokozni kell. 

Az ízületek megfelelő működése a hidratáltságuktól is függ, mert ennek köszönhetően nem kerül sor súrlódásra, amely a fájdalom forrása. Ezt a funkciót tölti be az ízületi folyadék, (szinoviális folyadék) amely hialuronsavat tartalmaz. Ez az anyag a folyadékban idővel lebomlik, ami hozzájárul az ízületi fájdalomhoz és az ízületek merevségéhez. 

Tehát a kollagén mellett az ízületi folyadék mennyisége is nagyon fontos, amely nemcsak az ízület "kenését" biztosítja, hanem a porc onnan veszi fel a szövetét építő különböző proteoglikánokat, így fokozódhatnak a helyreállító folyamatok.


Viszont, ha mozgás hiányában nem termelődik ízületi folyadék, akkor olyan kiegészítők fogyasztása szükséges, amely ezeket a folyamatokat biztosítják, továbbá nagymértékben segítik a kollagén beépülését.

Mik is ezek pontosan?
- Hiarulon: A hialuronsav fontos vegyülete az ízületi folyadéknak, ami javítja az ízületek működését és mérsékli az ízületi merevséget és fájdalmat. 
-Kondroitin: A kondroitin szervezetünk kötőszövetének fő összetevője, mondhatni porcszövetünk legfőbb építő anyaga. Segíti továbbá ízületeink felgyorsulását, megakadályozza csontjaink összedörzsölődését oly módon, hogy magába szívja a vizet, folyadékokat – így őrizve meg porcaink egészséges hidratált állapotát. Aktívan sportolók, porckopásban, vagy ízületi gyulladásban szenvedők számára kiegészítő fogyasztása különösen javallott!
-Glükozamin: A glükozamin legfőbb tulajdonsága, hogy segít felépíteni és jó állapotban tartani ízületeinket és az őket összekötő porcokat. (Reumás betegségek, vagy csontízületi betegségek esetén szokták ezt a két vegyületet együtt alkalmazni – hiszen az erősítésen túl a glüközamin gyulladáscsökkentő hatással is bír, osteroartritis esetén képes csökkenteni a fájdalmat.)
- MSM (metil-szulfoil-metán): Az MSM egy szintén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyület, mely az izmok és inak táplálását segíti elő többek között. Ha ízületeink fájdalmát szeretnénk csökkenteni, akkor az MSM-t glükozaminnal kombinálva hatásosabb eredményt érhetünk el.

Ha az előbb említett vegyületeket kombináljuk, akkor lesz a leghatékonyabb az eredmény, ha ízületeink védelmére, erősítésére, fájdalmainak csökkentésére törekszünk. 

FIGYELEM!
Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a vegyületek – különösen a glükozamin - egyes gyógyszerekkel nem kívánt kölcsönhatásba léphetnek, így tervezett szedésük előtt mindenképpen konzultálni kell orvosunkkal, különösen, ha inzulinkúra alatt állunk vagy vérhígítót szedünk.

További természetes gyulladás és fájdalom csillapítók pl. a gyömbér, a kurkumin, a tömjénfakéreg, a szalicin, melyek nagyban hozzájárulhatnak az ízületi gyulladás és  fájdalom csökkentéséhez. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.