K-vitamin

A K-vitaminról szinte nem is hallunk, pedig egy nélkülözhetetlen és nagyon hasznos vitamin. A K-vitamin a elsősorban véralvadási képességéről ismert, de 
fő feladata a vérkeringés serkentése a megfelelő vérnyomás érdekében. 

A K-vitamin okféle krónikus betegségtől óvhat meg bennünket. A krónikus betegségek elsősorban a szervezetben kialakuló gyulladás talaján jönnek létre. Ilyen krónikus betegség lehet a szívbetegség, a cukorbetegség, a rákos megbetegedés vagy a csontritkulás. Márpedig ha ezek a betegségek elkerülnek bennünket, akkor talán hosszabb ideig is élhetünk.


Az Ausztrál Egyetem által végzett tanulmányában kimutatták, hogy nem is egy, hanem kétféle  K- vitamin létezik. K1 és K2-vitamin.

Az ausztráliai kutatás során azt tudták meg, hogy:
-A K1-vitamint fogyasztó emberek 21%-kal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba szív- és érrendszeri betegségek miatt .
-A K2-vitamint fogyasztó emberek esetében az eredmények azt mutatták, hogy a kórházi kezelés kockázata 14%-ra csökkent.

Dr. Nicola Bondonno, a tanulmány vezetője elmondta, hogy "a K-vitamin fogyasztása nagyobb védelmet nyújthat az olyan betegségek kialakulásával szemben, mint az érelmeszesedés." Az érelmeszesedés a zsírok, koleszterin és egyéb plakknak nevezett anyagok felhalmozódása okozza az artériákban és azok falán.  Dr. Nicola kijelenti, "Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az érrendszeri és a szív betegségek az egyik fő halálok világszerte."

A K-vitamin jótékony hatásai:
-Elősegíti a megfelelő véralvadást.
-Javítani tudja az inzulinérzékenységet, így jelentősen kordában tudja tartani a vércukorszintet. Az ingadozó vércukorszint ugyanis oka lehet a cukorbetegeség kialakulásának.
-Védelmet jelenthet egyes rákos megbetegedésekkel szemben is. A kutatások azt mutatják, hogy leginkább a máj és a prosztata rákos megbetegedése ellen élvezhetünk hathatós védelmet.
-Megelőzheti a csontritkulást. Idősebb korban a csontok meggyengülnek és
könnyedén eltörnek. A beteg felépülése elhúzódhat, és sajnos sok esetben alakul ki olyan szövődmény, mint tüdőgyulladás. A K-vitamin az oszteokalcin nevű fehérjét aktiválja, ami elősegíti, hogy a kalcium ne "oldódjon" ki a csontokból, így a csont sűrűsége és tömege sem fog drasztikus ütemben csökkenni.
-A K-vitamin megvédhet bennünket a koszorúér-betegségtől.

A K-vitamin tartalmú táplálékok


-K1-vitamin forrásai: zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök. 
-K2-vitamin pedig a májban, tojásban,  de főleg a fermentált (erjesztett)
táplálékokban  sajt, kefír, savanyú káposzta, stb. található meg.

Tehát védje égészségét és fogyasszon K-vitamin tartalmú élelmiszereket,
vagy olyan táplálék-kiegészítőt, amiben van K-vitamin!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.