Számtalan felhasználási módja ismert. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak, őseinknek pedig szinte mindennapi étke volt.
A kender minden részsét felhasználták: készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták.
Leveleiből és virágából teát főznek, gyógyító tinktúrákat és sebgyógyító kenőcsöket kevernek. Ugyanakkor jelentős étrend-kiegészítő is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat.
Sok közösség termesztette a kendert magjáért és többnyire a zabkásához nagyban hasonló módon fogyasztották. A kendermagnak a szójához hasonlóan magas a fehérje tartalma, míg az íze a dióhoz hasonló.
A kendermag egészségünk megtartásához nélkülözhetetlen tápanyagok, vitaminok, esszenciális zsírsavak, rostok és teljes értékű fehérjék növényi forrása.
Leveleiből és virágából teát főznek, gyógyító tinktúrákat és sebgyógyító kenőcsöket kevernek. Ugyanakkor jelentős étrend-kiegészítő is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat.
Sok közösség termesztette a kendert magjáért és többnyire a zabkásához nagyban hasonló módon fogyasztották. A kendermagnak a szójához hasonlóan magas a fehérje tartalma, míg az íze a dióhoz hasonló.
A kendermag egészségünk megtartásához nélkülözhetetlen tápanyagok, vitaminok, esszenciális zsírsavak, rostok és teljes értékű fehérjék növényi forrása.
Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legmagasabb Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavtartalommal, mégpedig az anyagcsere folyamatok számára ideálisan hasznosítható arányban.
Az esszenciális zsírsavak elsődlegesen támogatják a szív- és érrendszer működését, valamint hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a kiegyensúlyozott vércukorszinthez.
A kendermag könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz, mely értékes növényi fehérjeforrás. A kendermagfehérje az összes 21 aminósavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
Magja rostokban gazdag, kimagasló mennyiségben található benne foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is.
Fogyasztása megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkentve az agy- és bélműködést, hatásos a savtúltengés ellen, valamint támogatja az immunrendszert és a hormonrendszert.
Az egyik legnépszerűbb exogén kannabinoid forrás a nemesített hibrid kendermag (Cannabis sativa = "hasznos kender"). A kendermagban azonosítottak körülbelül 112 ismert exo-kannabinoidot. Mivel nem tartalmaz THC-t, ezért tudatmódosító hatással nem, viszont megszámlálhatatlan értékes élettani hatással rendelkezik.
A hántolatlan kendermag gyógyhatású lehet számos betegség esetén.
- Kis adagban hatásosan csökkenti a migrént.
- A borba áztatott vagy borban óvatosan megfőzött mag rendszeres fogyasztása segít kioldani és felemészteni a mellkasi és feji területeken felhalmozódott hurutokat. E főzet a légutakat is tisztítja, ezért kiváló a nedves asztma kezelésére.
- Emellett az ellenálló képességet is erősíti.
A tejben főzött kendermag nyugtatóan hat az idegrendszerre, emeli az ingerküszöböt, ezért epilepsziás betegek kiegészítő kezelésére javallható. Idegrendszeri problémák (neuralgia) kezelésére lélektanilag is alkalmas.
Hidegen sajtolt kendermag olaj
A kender magjából magas tápértékű olaj sajtolható, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyek felelősek immunválaszunkért, megtisztíthatják az érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól, de mivel a test önmaga nem képes előállítani táplálkozással kell felvenni.
Található benne:6% Palmitin, 2% Stearin, 2,3 % egyéb zsírsavak, valamint 19%-ban Omega-3, 57%-ban Omega-6 zsírsav, amelyek javítják a szív egészségét.
Ezeknek a többszörösen telítetlen zsírsavaknak nagy szerepük lehet az agy megfelelő működésében, az anyagcsere folyamatokban, a szaporodásban, és segíthetnek a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását. Tartalmaz még 12% Omega-9 zsírsavat, amely nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy korlátozott mennyiségben az emberi szervezet is képes előállítani.
Mindemellett segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, segíthet helyreállítani az immunrendszert, valamint csökkentheti a lerakódást az érfalakban. 1,7% Gamma-linolénsav (GLA) tartalma egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának és ugyanolyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos lehet fekélyek gyógyítására, ízületi gyulladás, valamint gyulladással járó betegségek kezelésében. A GLA alkalmazásával sikereket értek el már daganatos betegek kezelése során is, használták azonban ekcéma és a menstruációs ciklussal járó mellfájdalom kezelésére is. Pillanatnyilag a drog terápiás értékét mérlegelik rák-kemoterápiás betegeknél fellépő rosszullét, hányás ellen, legyengült AIDS-es és rákos betegek számára étvágyjavítóként, fájdalomcsillapításra, rákbetegeknél és műtétek után, izomgörcsök oldására sclerosis multiplex esetén és a szem belső nyomásának csökkentésére.
A kendemag olaj gyógyhatásai:
- Javíthatja az immunrendszer működését, ezáltal több immunológiai betegség kiegészítő kezelésére szolgálhat.
- Segíthet megszüntetni a menstruációs, a neuralgiás és a reumás eredetű fájdalmakat.
-Csillapíthatja a görcsöket és a hasfájást.
- Külsőleg alkalmazva meggyorsíthatja a sebek gyógyulását. Segítséget nyújthat bőrsérülések, viszketegség, nyálkahártya-gyulladás, vörös, allergiás jellegű bőrkiütések kezelésében.
- A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét.
- Hatásos lehet ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására.
- Emelheti a szervezet energia és az anyagcsere szintjét.
- Sportolás után segíthet a megterhelt izmok regenerálódásában.
- Külsőleg alkalmazva az egyik leghatásosabb a száraz bőr kezelésére.
Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyasztható önmagában kortyolgatva, de úgy is, hogy az ételeket meglocsoljuk vele, vagy italba tesszük. Kiváló salátákhoz, főtt vagy párolt zöldségekhez, vagy vaj helyettesítésére. Fogyasztása során a gyomor falát vékony réteggel vonja be, ezáltal a termelődő gyomorsav nem irritálja az üres gyomrot és csökkenhet az éhségérzet, ami a méregtelenítés és a hatékony fogyás alapfeltétele. Előírt mennyiségével migrént, menstruációs és reumatikus fájdalmakat, depressziót, epilepsziát, alsó végtagi bénulást kezelnek vele.
Este alkalmazva segíthet az elalvásban, de nem narkotikus hatású. Nyugtató hatása lehet, ezért a depresszió és a migrén kiegészítő kezelésében alkalmazható, akár hosszabb távon is. Az idegrendszerre szedett gyógyszerekkel, altatókkal együtt szedhető, azokkal nem lép kölcsönhatásba. Drog és alkoholelvonás kellemetlen mellékhatásainak csökkentésére az orvosi szakirodalom is ajánlja.
A kendermag beltartalmi értékei (100 g):
- Kalória: 578-630 cal, fehérje: 31-33%,Szénhidrát: 7-10%, Zsír: 46-50%, - Víztartalom: 5-7%, Koleszterin: 0%, Béta karotin: 11.4 IU/100g, Ph érték: 6.85, - Peroxid szám: 0.4-2.0 meq/kg
Zsírsav összetétele (100g):
- Mirisztinsav, 0,06,
- Palmitinsav, 3,01,
- Sztearinsav 1,05,
- Oleinsav (omega-9) 5,25, CLA 0,41
- Gamma linolénsav 1,92,
- Linolsav (omega-6) 27,67,
- Linolénsav (omega-3) 8,56,
- Sztearidonsav 0,41,
- Behénsav 0,12
Jól látható, hogy valóban az ajánlott 1:3 körüli a z Omega3-6 arány a kendermag esetében. Ennél már csak a lenmagolaj a jobb.
Aminosav összetétele (100g): Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
Összesen 22 féle aminosav van, amiből 8 esszenciális, vagyis táplálékkal kell bevinni. A kendermag mind a 8 esszenciális aminósavat tartalmazza! Gyermekeknél van még két aminsav, ami esszenciálisnak számít. Vastaggal jelöltem a 8 esszenciális, dőlt betűvel pedig a gyermekek számára esszenciális aminósavakat.
Asparagin 1,96, Szerin 1,54, Glutamin 5,61, Proline 1,13, Glycine 1,35, Alanin 1,10, Cisztein 0,57, Tirozin 0,94, Triptofán 0,25, Fenil-alanin 1,39, Izoleucin 1,15, Leucin 2,04, Lyzin 1,13, Metionin 0,75, Treonin 0,72, Valin 1,47, Arginin 3,58, Hisztidin 0,82
Mindezt figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy miért került ki a táplálkozásunkból, ez az áldásos szuper étel? Én kendermag tej formájában szoktam fogyasztani. Nagyon laktató és tartalmas ital, és turmixhoz is remekül felhasználható. Mindenképen érdemes beszerezni/elkészíteni belőle, mert tökéletesen kiegészíti a fehérjemítosz hívők igényeit is. Testtömeg növeléshez is ideális. (A kendertej elkészítéséről lentebb írok)
Kendermag receptek
Az egyszerű, mégis tartalmas kendermag receptek segítségével, igazán ízletes reggeli, ebéd és vacsora készíthető. Csupa olyan finomság, amelyek óvják az egészségünket, sőt, még a gyógyulásunkhoz is hozzájárulhatnak.
Kendermagos-csicseriborsós falafel
Hozzávalók:
-1 csésze csicseriborsó,
-1 csésze hántolt kendermag,
-2 fej vöröshagyma,
-3 gerezd fokhagyma,
-1 csokor petrezselyem,
-1 tk őrölt koriander,
-1 tk só,
-1 tk bors,
-1 cs. sütőpor,
- 4 ek kendermagliszt, + a panírhoz 2-3 kanálnyi,
- Olaj a sütéshez.
Elkészítés: Egy éjszakára áztassuk be a csicseriborsót. Másnap aprítógépben aprítsuk össze az összes többi hozzávalóval. A pépből formázzunk közepes méretű golyócskákat. Hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a kendermaglisztbe görgetett falafelt és süssük ropogósra. Öntetekkel, vagy frissen készített salátával kínáljuk.
Palacsinta kendermag liszttel
Hozzávalók:
- 3/4 csésze teljeskiörlésű liszt,
- 1/4 bögre kendermagliszt,
- 3 db tojás,
- 1 kk kukoricakeményítő,
- 2 bögre kendermagtej,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 3-4 ek olaj a sütéshez.
Elkészítés: A hozzávalókat (a kendermeglisztet kivéve) keverjük össze egy tálban, míg nem kapunk egy sima, csomómentes masszát. Ekkor keverjük újra össze alaposan a kendermagliszttel. Ha kész, lefedve helyezzük a hűtőszekrénybe 30 percre. A hűtőből kivéve, a szokásos módon süssük ki a palacsintákat. A töltelék lehet édes, vagy sós, a lényeg, hogy melegen, esetleg langyosan tálaljuk, mert hidegen törékeny a tészta. Én készítettem belőle rakott palacsintát almával és darált dióval, csoki öntettel a tetején.
Kendermagos pástétom
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 kis csésze nyers hántolt kendermag
- néhány szem dió
- 2 db paradicsom
- 2 db nagyobb aszalt paradicsom (szárított vagy olajos is lehet)
- 1/2 fej lilahagyma
- 1 kis csokor bazsalikom
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Ha szárított aszalt paradicsomot használunk, akkor előbb áztassuk be egy órára vízbe. Ha olajosat, akkor csak csepegtessük le és máris használatra kész.Ezután nincs semmi más dolgunk, mint hogy az összes hozzávalót beletesszük az aprítógépbe (fontos, hogy ne turmixgépbe), és aprítsuk darabosra őket. Így kicsit rághatóbb masszát kapunk. Persze teljesen pépessé is lehet aprítani, akkor még inkább hasonlítani fog a klasszikus pástétomokhoz.Kenjük kenyérre, vagy zöldségekhez is nagyon jó kis mártogatós! (A receptet a magosbolt.hu oldalon találtam)
Kendermagtej a növényi tejek királynője
A növényi tejek előnyeiről röviden csak annyit, hogy remekül tudjuk velük helyettesíteni az állati fehérjéket, és számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Az állati eredetű tejek manapság sajnos már tartalmazhatják azokat a hormonokat és antibiotikumokat, amelyekkel az állatokat oltják, növényi tejek esetében ilyenről azonban szó sincs. Mindemellett természetesen laktózmentesek is, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket.
A növényi tejek nagy szakértői is kérdően nézhetnek a kendermag tej kapcsán, ez ugyanis egy kevésbé ismert, méltatlanul hanyagolt növényi tej féle. A kendermag tej nagyon hasznos és egészséges, hiszen több mint 60 gyógyhatású anyagot tartalmaz. A kendermagtej tökéletes alternatívája a mandulatejnek vagy a zabtejnek, és könnyen elkészíthető otthon is.
Kendemagtej készítése házilag
Hozzávalók:
- fél csésze hántolt kendermag (a legtöbb bioboltban kapható)
- 4 csésze víz(lehetőleg tisztított, vagy szénsavmentes ásványvíz)
- Ízesítésnek: datolya, banán, eper, vanília cukor, juharszirup, vagy méz ízlés szerint.
Elkészítés: Tegyük a hántolt kendermagokat a turmixgépbe, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Ezt követően turmixoljuk össze. A homogén masszát szűrjük le, majd tegyük vissza a turmixgépbe és mixeljük össze ízlés szerint gyümölccsel, mézzel. Energizáló, egészségmegőrző és finom!
Figyelem! A kendermagej csak 3 napig áll el a hűtőben, ezért csak annyit készítsen, amit ezalatt elfogyaszt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.