A méz felhasználási köre: A méz felhasználása igencsak széleskörű. A konyhában a legismertebb, hiszen természetes édesítő szerként használható cukor helyett. Magában is fogyasztható, hiszen kellemes édes íze van. Javasolt a mindennapi fogyasztása, hiszen így a leghatékonyabb. Nagymértékben hozzájárul szervezetünk megerősítéséhez. Sajnos önmagában nem elég betegségek kezelésére, de bizonyítottan hatékony kiegészítő kezelés. Egy ismert konyhai praktika az is, hogy a mézzel édesített sütemény sokkal tovább marad puha, mint a cukros változat.
A méz forrásául több mint 2000 virág is szolgálhat; ennek eredménye, hogy sokszínű karakterisztikával rendelkezik, aminek elemzésével képes a szakember meghatározni a méz minőségét és/vagy annak a gyógyító hatását. A mézet világszerte inkább ételként tartják számon, semmint gyógyszerként. Feltehetően pont ez az oka annak, hogy – túl alacsony ára miatt – a méhészek nem tudnak a mézből kielégítő mértékben profitálni.
Mára azonban a méz jelentőségét – az emberek, illetve az állatok egészségére gyakorolt pozitív hatásai miatt – újraértelmezték. Új-zélandi, francia, indiai stb. szakorvosok közül többen is kimutatták, hogy a méz gyógyhatású készítmény, ha megfelelő körülmények között alkalmazzák. A nyers (szűretlen, nem hőkezelt, feldolgozatlan) méz hatásos gyógyszer mind belsőleg, mind helyileg alkalmazva. Kémiai összetételének köszönhetően sokkal könnyebben emészthető, mint a cukor, és nem készteti a szervezetet inzulin kiválasztására. A cukorral ellentétben a méz védi és fejleszti az emberi intelligenciát. Az agynak szőlőcukorra van szüksége, hogy működését fenntartsa. A méz (minimális eltéréssel) körülbelül 32%-ban tartalmaz szőlőcukrot, amivel a közvetlenül felszívódó monoszacharidok kategóriájába tartozik.
Az emberek gyakran kérdezik, hogy mennyi mézet fogyaszthatnak naponta? Normális esetben a leggyakrabban ajánlott mennyiség 1-3 gramm testsúly-kilogrammonként. A mézben található szőlőcukor – szemben a zsírokkal, melyek sokkal lassabban hatnak – a leggyorsabban ható testi és szellemi energizáló anyag, ami azonnal javítja az ember teherbíró-képességét (gyorsan visszaállítja az elhasználódot szőlőcukor-mennyiséget).
FOGYASZTHHATNAK A CUKORBETEGEK MÉZET? A méz édes ízét 70%-os szénhidráttartalma adja, azonban emiatt a cukorbetegek nagy mennyiségben nem fogyaszthatják. A méz is egyfajta cukor (gyümölcs- és szőlőcukor), ezért cukorbetegek csakis minimális mennyiségben, a napi szénhidrát adagba beszámítva fogyaszthatják!
ELLENJAVALLATOK A MÉZ HASZNLATÁRA! Azoknak nem javallott a méz fogyasztása, akik a pollenallergiában szenvednek. (főleg azok, akiknek az allergia emésztőszervüket érinti) A méz több mint 1%-ban pollent tartalmaz. Az ebben az allergiában szenvedők még a legkisebb mennyiségben sem fogyaszthatnak mézet, mivel a pollenallergia emésztőrendszeri, illetve, légzőszervi allergiához vezethet.
A méz a legisterilebb élelmiszer. Még ha a legveszélyesebb baktériummal fertőznénk is meg, hamarosan önmagától sterilizálódna. Erre egyszerű a magyarázat: a baktériumok víz nélkül életképtelenek; a méz erősen hidrofil hatású, tehát vizet képes kivonni, így a baktériumok elpusztulnak. A méz hatékonyan használható a nyombélfekély megelőzésére, illetve kezelésére (a mézet úgy is nevezhetnénk, mint a „gyomor kötszere”), valamint égések és más sérülések gyógyítására, mivel erős a fertőtlenítő hatása.
A méz főbb terápiás és gyógyító hatásai:
- Antibakteriális hatású: kis mértékben vizet, zsírt és fehérjét tartalmaz, viszonylag alacsony a pH-értéke, nagy az ozmotikus hatása, ami annyit tesz, hogy "rossz feltételeket biztosít" a baktériumoknak, a mézben található bioflavonoidok erősen antibakteriális hatásúak; a mézben lévő enzimek többsége szintén antibakteriális hatású.
- Antioxidáns hatása az élelmiszerekben: minél kisebb mértékben oxidálódik egy élelmiszer, annál jobb a minősége; a jobb minőségű élelmiszer pedig egészségesebb is.
- Fogszuvasodást megelőző hatású: a méz táplálja a fogínyt, ezzel segíti a fogak jobb tápellátását.
- Gyulladásgátló hatású: bioflavonoid tartalmú, ami gyulladásgátló hatású, a hagyományos kínai orvoslás szerint a méz képes felszívni a gyulladt terület "tüzét".
- Biológiai serkentő: a méz „élő élelmiszer” rengeteg bioenergiával az élő sejtek számára biztosítja a szükséges energiát.
- Vértisztító hatású: elősegíti a szervezet méregtelenítő mechanizmusát; nagy mennyiségben tartalmaz szőlőcukrot (főleg az akácméz), amely közvetlenül energizálja a máj működését; az egészséges máj jobb biomechanikus méregtelenítésre képes.
- Energizáló hatású: a mézben található szénhidrátok könnyen elégnek, többnyire – ha megfelelő mennyiségű oxigén áll rendelkezésre – vízzé és széndioxiddá alakulnak, vagyis nem marad bomlástermék, amely csökkenthetné az energia minőségét, így a mézből származó szőlőcukor növeli az emberi test energiaszintjét.
- Enyhe hashajtó hatású: a méz higroszkopikus (nedvszívó) hatású, szabályozza a bélflórát, elősegíti a hasnyálmirigy és a máj működését; ezáltal ezek a szervek több emésztőnedvet termelnek.
- Magas tápértékű: a kötőszövet építését elősegítik a mézben található szénhidrátok, energiát képviseli a méz az izomzat számára, beleértve a szívet is, amely lényegében egy izomból "készült" pumpa.
Tehát rengeteg jellemzőt lehet felsorolni, amelyek azt igazolják, hogy a méz egy természetes gyógyszer. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a méz emberek ezreinek gyógyíthatta égési sérüléseit, bakteriális fertőzéseit, sebeit vagy szívbénulását.
Javallatok a méz használatára:
- betegségek, amik az egész testet érintik: anorexia, lábadozás (a méz erőt ad a műtéti beavatkozások után vagy étvágytalanság esetén), láz (a méz energiát biztosít a fehérvérsejteknek, melyek így könnyen megszűntetik a láz okát: baktériumok, vírusok, elhalt sejtek stb.).
- a száj és az ajkak betegségei esetén: fekélyekre (a méz egy természetes antibakteriális és regeneráló hatású anyag), fogszuvasodás ellen (a méz táplálja a fogínyt, amely így táplálja a fogakat) és fogínygyulladásra.
- fül-orr-gégészeti betegségeknél: torokgyulladásra és torokfájásra (a méznek gyulladásgátló, antibakteriális és regeneráló hatása van).
- légzőszervi megbetegedéseknél: asztma (a méz a hörgők izomzatának egyik energiaforrása), köhögés (a méz antibakteriális és lágyító anyag), megfázásra (a méz elősegíti az immunrendszer működését).
- szív- és érrendszeri megbetegedéseknél: szívbetegségekre (a méz a szívsejtek legjobb
- energiaforrása, elősegíti a vér keringését, és csökkenti a magas vérnyomást, illetve, erősíti a véredények szerkezetét).
- idegrendszeri rendellenességekre: erőtlenségre (a méz energiát biztosít a test összes sejtjének), álmatlanságra (a lefekvés előtt fogyasztott hársméznek nagyon jó nyugtató hatása van), ideggyengeségre (a méz az idegrendszer nagyon jó energiaforrása, legalább 30%-a szőlőcukor, ami az agyat táplálja).
- májbetegségekre: májzsugor esetén (a méz – főleg az akácméz – nagy mennyiségben tartalmaz gyümölcscukrot, amely növeli a máj glikogénszintjét).
- a vér betegségeire: vérszegénység esetén (a méz étvágygerjesztő hatású, elősegíti a vas felszívódását, energiát biztosít a csontvelőnek, a májnak és a lépnek).
FONTOS! Ahhoz, hogy a méz megőrizze a minőségét, soha ne tegyük ki közvetlenül a napfény hatásának. A kaptár sötétjében készült, napfénnyel bőven kényeztetett virágok nektárjából származó méz fényérzékeny.
Az emberi test képes majdnem az összes bevitt méz mennyiségének feldolgozására. Ez jóval több mint más élelmiszerek esetében. 1 kg méz elfogyasztása után annak 98%-át képes a szervezet feldolgozni. Ez azt jelenti, hogy 1000 gramm mézből csak 20 gramm vész kárba.
Mézfajták és tulajdonságaik: A méz általános hatásai mellett sajátságos tulajdonságokkal is rendelkezik, amit azoktól a virágoktól kap, amelyekből származik.
- Akácméz: Az akácmézre jellemző hogy a glukóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor) képest jelentősen alacsonyabb, emiatt a tiszta akácméz szinte sosem kristályosodik ki (a világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig). Ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok csökkentésére. Kitűnő hámsérülések, hegek, horzsolások, égésnyomok külső kezelésére. Nyílt sebbe ne kenjük! És nagyszerűen alkalmazható a szépségápolásban pakolásokhoz, masszázsnál, szaunázásnál...
- Fenyőméz: A mézek egyik legjobb fajtája a fenyőméz (vagy ahogy sokan ismerik még: édesharmat méz). Különlegessége, hogy nem virágporból, hanem a fenyőfák fiatal rügyeiben található édes nedvből, valamint a tűleveleken található úgynevezett "édes harmatból" gyűjtögeik össze a méhek. A fenyőméz testes, mégis meglehetősen kellemes ízű méz. Azon mézek közé tartozik, amelyek sokkal egészségesebb alternatívát jelentenek a szimpla fehér cukorral szemben. A fenyőméz sötétebb árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és ízű méz. Az összes méz közül a fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma. Ne ijedjünk meg a sötét színétől, az íze kiváló! Különösen alkalmas fekete teák édesítésére.A fenyőméz gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, antioxidáns, tisztító hatású, és segíthet egyes bakteriális, bőrgyógyászati, degeneratív, gyulladásos és autoimmun betegségek gyógyításában. Húgyúti- és légúti gyulladások kezelésére,
vérszegénység esetén is erősen ajánlott. Enyhe nyugatató hatása mellett fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatással is bír. Külsőleg alkalmazva jótékony hatású sebekre és reumás betegségekre.
- Gesztenyeméz: A szelídgesztenyefáról gyűjtött méz sárgásbarna színű, jellegzetes illatú, enyhén fanyar, kesernyés utóízű méz. Ásványianyag-tartalma magas, rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, visszértágulat mérséklésére is alkalmas.
- Hársméz: A mézek közül a hársméznek van a legerőteljesebb és legkellemesebb zamata. A hársméz enyhíti a meghűlés, hörghurut tüneteit, illetve csökkentheti a lázat. Más típusú gyulladások esetén is hatékony segítség lehet. Szinte minden gyulladásos panaszt képes enyhíteni. Nyugtató hatású, segít megbirkózni az álmatlansággal. Csillapítja a köhögést, bármi is okozza azt. Nyugtatja a torkot. Görcsoldónak is remek. A has puffadása vagy feszülése, illetve a gyomorsav túltermelés okozta hasi görcsök miatti kellemetlen érzést is enyhíti. Idegrendszeri rendellenességek, alvászavarok, gyomorfájás, fejfájás, tüdőgyulladás, asztma és tuberkolózis megelőzésére.
- Hársméz: A mézek közül a hársméznek van a legerőteljesebb és legkellemesebb zamata. A hársméz enyhíti a meghűlés, hörghurut tüneteit, illetve csökkentheti a lázat. Más típusú gyulladások esetén is hatékony segítség lehet. Szinte minden gyulladásos panaszt képes enyhíteni. Nyugtató hatású, segít megbirkózni az álmatlansággal. Csillapítja a köhögést, bármi is okozza azt. Nyugtatja a torkot. Görcsoldónak is remek. A has puffadása vagy feszülése, illetve a gyomorsav túltermelés okozta hasi görcsök miatti kellemetlen érzést is enyhíti. Idegrendszeri rendellenességek, alvászavarok, gyomorfájás, fejfájás, tüdőgyulladás, asztma és tuberkolózis megelőzésére.
- Korianderméz: A koriander méz kissé citrusos, édes, savanykás, mentolos és fűszeres egyszerre, de a fügére is emlékeztet. Viszont nem csupán különleges íze miatt különbözik a többi méztől! A koriander méz sok A-, B-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz, de olyan ásványi anyagok is vannak benne, mint például a kalcium, vas, foszfor, cink, magnézium és kálium. A koriander méz pozitív terápiás tulajdonságai: Immunerősítő, baktérium-, és gombaölő, gyomor-, és féreghajtó, nyugtató hatású. Kedvező hatása van a fekélyekre és a savas gyomorhurutra, különféle mentális rendellenességek esetén (paranoia, szorongás, epilepszia, pánikroham) memóriaproblémák esetén, étvágytalanság, vércukor-ingadozás esetén, magas koleszterinszint esetén, perifériás keringési problémák (hideg végtagok) esetén A koriander méz védi a májat, illetve segítségével jól kezelhető a székrekedés, a felfújódás és a gyomorrontás.
- Napraforgóméz: Erős ízei és kristályosodása miatt elsősorban sütéshez, tea ízesítésére használjuk. Használható afrodiziákumként, felpezsdít, valamint serkenti a szervezet védekezőképességét. Esszenciális zsírsavak, fehérjék, vitaminok, B1-, B2-, és E-vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor és kálium található a napraforgómézben. Sok benne a jó zsír, az antioxidáns, a szelén és a réz is. Csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását, megvéd a szívbetegségtől és a ráktól is, erősíti az immunrendszert. A napraforgómag igen gazdag cinkben. A megfelelő cinkbevitel fontos a férfiak termékenységéhez. Az étrendben a cink hiánya miatt a spermaszám lecsökkenhet. A cink ráadásul tesztoszteron fokozó hatású, amiről tudjuk, hogy a a legfontosabb férfi nemi hormon. A tesztoszteron a libidó, izomtömeg kialakításában, a jó közérzet és az erekció képességének fenntartásához szükséges. Csökkenti a magas koleszterinszintet, és a magas vérnyomást, de a vércukorszintet is. Igazi B-vitamin-bomba, nagyon jó a gyomorsav túltengés ellen és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír.
- Lépesméz: A lépes méz lépben lévő akácméz, mely nincs kipergetve a lépből. Gyakorlatilag a méhek minden gyűjtött és elraktározott mézet lépes mézként tárolnak, de a piaci igényeknek megfelelően csak akácmézből készült lépes méz kerül forgalomba. Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből ál, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz hidroszkopos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkés fehér sejtfedéllel. A lépes méz minden alkotóeleme fogyasztható!
- Szentjánoskenyér-méz: Begyűjtést követően azonnal átlátszóvá válik, azonban színe nagyban függ a léptől, amelyben készült. Ezért színárnyalatai változhatnak: a halványsárgától a világossárgáig. A szentjánoskenyér-méz kiváló ízű, sűrű, és frissen nem kristályosodik ki. Gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, tartalmaz természetes cukrokat, szerves savakat, fehérjét és B-vitaminokat. Használhatjuk kávé, tea, fagylalt, joghurt, édességek ízesítésére. Gyógyhatássai: álmatlanság, hasmenés, mérgezések, idegrendszeri zavarok, megfázás, köhögés, influenza, csontritkulás vérszegénység magas vérnyomás esetén alkalmazható. Jótékony hatása van a köhögésre, fertőzésgátló, továbbá fáradtság, illetve idegesség kezelésére is ajánlott.
- Mentaméz: A mentaméz méz fájdalomcsillapító hatású, görcsoldó, köhökégcsillapít, javítja az emésztést, az epevezeték és a gyomor-bél traktus diszkinéziájára is ajánlott. Elősegíti az emésztést, és jól használható felfújódás ellen.
- Repceméz: A repceméz halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méz.
Nagyon könnyen kristályosodik, kikristályosodva szinte fehérré válik, és nagyon finomszemcsés, krémes megjelenést kap. Fogyasztása minden formában ajánlott!
Alacsony savtartalma miatt ajánlott a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek.
Nagyon könnyen kristályosodik, kikristályosodva szinte fehérré válik, és nagyon finomszemcsés, krémes megjelenést kap. Fogyasztása minden formában ajánlott!
Alacsony savtartalma miatt ajánlott a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek.
- Vegyes virágméz: Mivel gyógynövények százainak nektárjából készül, ezért a vegyes virágméz egyfajta "gyógymix", amely gyógyászati hatása alapján a legösszetettebb mézek egyike. Főbb tulajdonságai: fertőtlenítő, fertőzésgátló, nyugtató, vizelet- és hashajtó hatású.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.