Évekkel később egy szerzetes barát Bernardino de Sahagún ezt írta" - az év bizonyos szakában puha anyagot gyűjtenek a Mexikói tavakból, aminek tiszta kék színe van, kenyeret készítenek belőle, és főzve eszik." Az őslakosok a Tecuitlalt-nak hívták az anyagot, ami szó szerint a kő ürülékét jelenti. A spanyol hódítás végül elsöpörte az őslakos kultúrát, így a titokzatos anyag is hosszú időre feledésbe merült, de szerencsére nem örökre. Az algát később kékeszöld algaként azonosították (spirulina).
Miért is együnk algát? Mert rendszeres fogyasztásával jelentősen javíthatunk az egészségünkön. A spirulina gazdag növényi fehérjében (60-63% a fehérjetartalma, vagyis 3-4 szer több mint a halban vagy a húsban), vitaminokban (3-4-szer annyi
B 12 vitamin van benne, mint az állati májban), és jótékony hatású fitokemikáliákban. Feltölti a szervezetet természetesen létfontosságú vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, méregtelenít, lugosít és megőrzi az egészséget.
A kékeszöld algában jelenlévő klorofill a növények zöld színét adó anyaga, melyet a szakírók "koncentrált napenergiának" tartjanak. A klorofill lúgosítja a szervezetet, ezáltal más tápanyagok könnyebben felszívódnak a szervezetben. Segíthet abban is, hogy a szervezetünkből eltávolítsuk a méreganyagokat, például a káros hatású nehézfémeket.
Egyes szakemberek szerint a radioaktív izotópok ellen is hatékonyan veszi fel a küzdelmet a spirulina. Továbbá a klorofill antibiotikus, természetes vérképző, növekedést és regenerációt serkentő, tonizáló, sejtanyagcserét és a szívműködést élénkítő hatással is rendelkezik.
A spirulina fehérjéi könnyen felszívódnak a szervezetben, és szabályozzák annak működését. A spirulin több mint 50 természetes bioaktív hatóanyagot és 18 aminosavat tartalmaz, amelyek közül 8 nélkülözhetetlen az egészséges működéshez. Háromszor több benne a kalcium, mint a tejben, és 58-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót. A vas egyes táplálékokból nem szívódik fel, kellőképpen. A kékeszöld alga vastartalma viszont 60%-al jobban hasznosul, mint a vasszulfát, vagy más vasat pótló anyagok.
A spirulina jódtartalma, nemcsak mennyisége, hanem minősége miatt is figyelemre méltó. A benne lévő jód szerves kötésű, vagyis a növény telítetlen molekulái kötik meg, aminek köszönhetően egyedülállóan jó a felszívódása, sokkal jobb, mint például a szervetlen jódsóké. Ezáltal megszűnik a jódhiányos állapot. Az anyagcsere gyorsítása révén a jód méregtelenít és csökkenti a testsúlyt, valamint védi a pajzsmirigyet a sugárártalmaktól. A pajzsmirigy nagyon érzékeny a radioaktivitásra, amitől a jód védi meg. A jód méregtelenítő hatást is kifejt, és a fogyókúrák hatékonyságát is növeli, mivel gyorsítja az anyagcserét, valamint bizonyos esetekben normalizálja a csökkent pajzsmirigyműködést is.
Az egyik legfontosabb bioaktív hatóanyag a Phycocyanin (kékes festékanyag), amely erős antioxidáns és hatékony gyulladáscsökkentő. A Phycocyanin támogatja sejtek szintézisét, és a fehér- és vörösvérsejtek termelődését a szervezetben. Valamint szabályozza a vörösvérsejtek differenciálódását a csontvelőben.
A Phycocyanin emellett fokozhatja a csontvelőben lévő őssejtek funkcióit. Tehát a spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akik cukorbetegek, csontritkulásuk vagy ízületi gyulladásuk van, esetleg magas a vérnyomásuk. Ezeknél a betegségeknél ugyanis gyakori a szervezet krónikus gyulladása, mely hosszú távon jelentősen károsíthatja a sejtjeinket.
Ez a Phycocyanin okozza néhány flamingó faj jellegzetes színét is, mert a spirulina szolgál nekik fő táplálékul az Afrika Völgyben. Kék festékproteinje, valamint a benne található cink és klorofill fokozzák a fehérvérsejtek és az ellenanyagok képződését, gátolják sokféle vírus szaporodását.
A spirulina csökkenti a triglicerid és a koleszterinszintet (LDL - rossz koleszterin), emellett enyhíti a zsírsejtek oxidációját is a szervezetben, amely köztudottan számos betegség (pl.: cukorbetegség) kialakulásáért felel.
Spirulina a szuperélelmiszer. Több mint 100-féle tápanyagával a spirulinát gyakran a világ legteljesebb élelmiszerének nevezik. A spirulinában található vegyületek jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre, és segítenek megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségeket - ezért különösen a téli időszakban érdemes spirulinát szedni. Azoknak is érdemes beiktatniuk a napi étrendjükbe, akiknek az immunrendszere valami miatt sérült, nem tud megfelelően működni (például legyengültek egy hosszú betegség után vagy műtét után lábadoznak).
A Spirulina tartalmaz egy sor más hasznos tápanyagot is:
-B-vitaminokat,
-K- és más vitaminokat
-természetesen gazdag jód- és ásványi anyag forrás (kálcium, vas, magnézium, szelén, mangán, kálium, cink)
-az egyik legjobb ismert gamma-linolénsav forrás (GLA - fontos zsírsav a szív és az ízületek számára).
Megtalálhatók benne egyéb esszenciális zsírsavak, mint a szulfolipidek, melyek a T-limfociták védekezését segíthetik elő a HIV-fertőzéssel szemben.
-fitopigmentek (fikocianin, klorofill és karotenoidok)
-metallotionin vegyületek (fémekkel kombinált fehérjék, melyek megkötik a radioaktív izotópokat)
-alacsony (15-20%-os) szénhidráttartalommal rendelkezik
A szemünk egészségéhez a legtöbbször az A-vitamint társítjuk, és a hagyományos megközelítés szerint nagy mennyiségű sárgarépa fogyasztásával megóvhatjuk a látásunkat. A spirulinában azonban legalább annyi A-vitamin található, mint a sárgarépába. A spirulinában található zeaxanthin emellett a makuladegenerációtól is védi a szemünket.
A spirulina jótékonyan hat az emésztésünkre is, a benne található rostok helyreállítják a bélműködést, emellett a bélben található, kedvező hatású baktériumok szaporodását is elősegítik. Ezek a baktériumok nemcsak az egészséges emésztéshez járulnak hozzá, de többek között az immunrendszerünk működését, sőt a hangulatunkat is befolyásolják. A rostok emellett segíthetnek bizonyos, elsősorban a bélrendszert érintő daganatos betegségek elleni küzdelemben is.
A spirulinát magunkhoz vehetjük étrend-kiegészítő kapszula, vagy tabletta formájában, de porként keverhetjük joghurtba vagy turmixba is. Mielőtt spirulinát kezdenénk szedni, kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét is, különösen akkor, ha folyamatosan kell szednünk valamilyen gyógyszert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.